IFLA – rapport i halvtid

Ungefär halvvägs igenom IFLA-konferensen i San Juan, Puerto Rico är det kanske läge att summera, eller i alla fall ge några glimtar av de diskussioner som förts med anknytning till Dewey. De två arrangemang som främst berört Dewey har varit dels Deweyworkshoppen 11 augusti , dels det internationella Deweymötet på förmiddagen idag. Däremellan har jag varit med på möten i olika konstellationer om olika aspekter av Dewey: vår uppdatering till DDC23, Dewey för sökning, en eventuell fransk blandad WebDewey. Och vid några tillfällen har jag också gjort saker som inte alls har med Dewey att göra…

Joan Mitchell, Deweys chefredaktör, och hennes kollegor har presenterat nyheterna i den nya upplagan av Dewey, DDC23.  Ändringarna är inte större än att man kan börja använda den nya upplagan utan någon extra utbildning, menar de. Ganska många ändringar berör grupper. Den lite udda konstruktionen ”kind of persons” blir ”groups of people”. Vi har översatt ”kinds of persons” till ”grupper” så för oss blir det faktiskt ingen ändring. ”Persons treatment” blir ”biography” och ”historical treatment” blir ”history”. Det finns nya nummer för köns- och genusaspekter, transpersoner, olika slags partnerskap. Inom 300 kan numera kombinera ämne med grupp, som t.ex. vänskap bland kvinnor (tidigare uttrycktes bara aspekten kvinnor i deweynumret).

En annan nyhet är en rad nya nummer för islam. Julianne Beall, som presenterade de nya numren, menade att bibliotek som inte har en stor mängd litteratur om islam kan ignorera dessa nummer, som kan vara svåra att förstå för dem som inte är insatta i ämnet.  Det tog jag fasta på – därför ingen rapport här.

Många av ändringarna som göra är strukturella och syftar till att underlätta både katalogisatörernas arbete och maskinella tillämpningar. Till exempel försvinner de tvåledade rubrikerna, där två termer separaras med fyra mellanslag. I de flesta fall kvarstår den mest använda termen i rubriken och den andra flyttas till en klassificera här-anmärkning. Ett webinar om nyheterna i DDC23 finns här.

Libbie Crawford, OCLC, presenterade planerade förbättringar i WebDewey. Fler personliga inställningar kommer att kunna göras, så att man till exempel kan välja om man vill ha Sök, Bläddra eller Avancerat sök som sin förstasida. Detta är jag mycket glad över, för det är en av de förändringar vi föreslagit.

Ännu gladare blev jag dock över de verktyg för nummerbyggnad och användarmedverkan som ska komma någon gång nästa år. För att bygga nummer går man till de klassnummer man behöver använda, klickar på ”lägg till” och så är numret färdigbyggt. I nästa steg lägger man till indextermer, och även här får man hjälp att göra detta. Användaren kan sedan välja att spara den som ett personligt nummer, ett nummer knutet till den egna institutionen, eller som ett förslag på nummer att inkludera i den aktuella översättningen. Vi kommer förstås att förespråka att man i första hand väljer det sistnämnda, så att det byggda numret kommer alla andra svenska katalogisatörer till del.  Enligt uppgift ska antalet nollor bli korrekt även i oregelbundna fall. Joan och Libbie gjorde bedömningen att funktionen skulle kunna täcka ungefär 80 % av nummerbyggnaden. De mest komplicerade fallen kommer fortfarande att kräva katalogisatörens insatser.

Diane Vizine-Goetz, OCLC:s office of research presenterade bl.a. Classify och ett nytt projekt med namnet Kindred. Classify verkar vara välkänt av svenska bibliotekarier – enligt statistik som Diane visade ligger Sverige på tredje plats gällande antalet unika användare under den senaste månaden. Ingen ytterligare rapportering här, men mer om Classify finns att läsa i materialet för introduktion till Dewey, här.

Kindred är en rekommendationstjänst som tar fram relaterade verk utifrån deweykod, språk, målgrupp för facklitteratur, genre, ämnesord, språk, målgrupp för skönlitteratur.  Datat hämtas från WorldCat och det går också att begränsa sig till ett visst bibliotek. Ett mycket bra exempel på en innovativ användning av klassifikation och ämnesord, där klassifikationen och ämnesorden verkar i bakgrunden utan att användaren behöver bekymra sig över det. En prototyp för tjänsten kommer snart att läggas ut.

Om femton minuter börjar Classification & indexings session. Tid att gå ut och värma sig lite innan dess.

Det här inlägget postades i DDC23, Möten & konferenser, WebDewey. Bokmärk permalänken.