SAB och Dewey – rapport från Deweyrummet 8 december

Jag gjorde en genomgång av olika slags skillnader mellan SAB och Dewey, se denna powerpointpresentation. Därpå följde en diskussion av de olika avdelningarna baserad på denna lathund mellan systemen, gjord utifrån Deweys 100 avdelningar. Deltagarna fyllde på med många iakttagelser av skillnader och en sammanfattning följer här:

000

Datavetenskapen är ganska svår att klassificera. Det var lättare att stanna vid en allmän kod i SAB än i Dewey. Den uppdelning som finns mellan programmering för olika typer av datorer under 005.26 upplevs som överspelad. Dagens litteratur om programmering fokuserar inte på olika slags datorer, det är programspråket i sig som är intressant, och den allra mesta bör klassas under 005.133 Särskilda programspråk.

Under 020 Biblioteks- och informationsvetenskap döljer sig en del som i SAB klassificeras inom andra avdelningar.  Internetanvändning inom bibliotek och läsvanor har koder här.

100

Inom 100 Filosofi & psykologi är en grundläggande skillnad att verk om enskilda filosofer ofta klassificeras under ett specifikt ämne i Dewey. När de inte går att knyta till ett särskilt ämne används koder under 180 Antik, medeltida & österländsk filosofi eller 190 Modern västerländsk filosofi.

200

Inom 200 Religion finns det några grundläggande skillnader. Vad gäller kristendomen klassificeras verk om ett visst ämne inom ett visst samfund under ämnet med tillägg för samfundet. I SAB är citeringsordningen den omvända. Verk om ett lands dominerande samfund klassificeras i SAB under Cj Kyrkohistoria, men i Dewey för de alltid till samfundet under 280 Kristna trossamfund.300

300

Samhällsvetenskaper och 0 Samhällsvetenskap skiljer sig åt på många sätt. Oa Sociologi och M Etnografi, socialantropologi och etnologi skiljs inte åt i Dewey utan klassificeras under 301-307 och 390, med en uppdelning som baseras på helt andra kriterier. Under 305 hamnar de tvärvetenskapliga verken om etniska grupper, som i SAB klassificeras under M. Många verk klassificeras dock på helt andra avdelningar, till exempel 900 Historia om det rör händelser eller 340 om det handlar om deras rättsliga ställning. Linköpings UB har skapat hyllplaceringar för samer och romer under 305, men mängden litteratur under dessa är liten.

Under 330 Nationalekonomi återfinns många ämnen som i SAB klassificeras under andra avdelningar, till exempel 331 Arbetsmarknadsekonomi, 333 Ekonomiska aspekter på mark och energi, 338 Produktion.

340 Juridik samlar all juridik, medan en stor andel av juridiken i SAB sprids på respektive ämne med tillägg för juridik: oe.

360 Sociala problem och tjänster och dess närmaste motsvarighet i SAB, Oh, skiljer sig också åt. 360 är vidare och omfattar många olika slags samhälleliga problem och åtgärderna för att motverka dem, till exempel polisarbete, renhållning, miljöarbete.

För 370 Utbildning är den internationella indelningen av utbildningsnivåerna i Dewey kontra den svenska i SAB den största skillnaden. Det kan vara svårt att tillämpa Deweys indelning på svensk litteratur. Ofta handlar böckerna om utbildning i ett ämne, och utbildningsnivån är inte viktig och uttalas inte tydligt. Generella anvisningar finns i Verktygslådan

400

400 Språkvetenskap och F liknar varandra i hög grad. Samma aspekter uttrycks och citeringsordningen är densamma. Någon motsvarighet till -82 som står för Strukturellt förhållningssätt till språkfärdighet och används för läromedel som syftar till att lära ut ett språk finns dock inte i SAB.

500

500 Naturvetenskaper och U motsvarar varandra relativt väl. Vad gäller skiljelinjen mellan ren naturvetenskap och tillämpad vetenskap skiljer sig dock systemen åt. Verk som med SAB skulle förts till en avdelning inom U, till exempel Ucc Fysik, förs i Dewey ofta till avdelningar inom 620 Ingenjörsvetenskap.

Inom biovetenskaperna, 570-590 är citeringsordningen delvis olika. SAB-koderna börjar i regel med typen av organism, medan deweykoden börjar med process med tilägg för typen av organism.

600

Teknik motsvarar P, men också många andra avdelningar.  För många av dessa gäller att verk med en social eller samhällelig aspekt klassificeras någonstans under 300 istället.

700

Två skillnader som är värda att peka: tecknade serier i Dewey klassificeras under 741.5 Seriemagasin, grafiska romaner, fotonovelas, tecknade serier, karikatyrer, skämtserier – och inte under skönlitteratur. Det finns en kod för kläder under konsthantverk, men det mesta som klassificeras under Ihk Dräkthistoria i SAB förs i Dewey till 391, som är det tvärvetenskapliga numret för kläder. Om det handlar om mode och hur kläder har använts är koden 391, om det handlar om kläderna i sig ur konstnärlig aspekt är koden 746.92.

800

På ett sätt är Dewey och SAB här lika varandra, med uppdelning efter språk, men uppdelningen efter språk sker efter olika kriterier, originalspråk i Dewey, språket i den utgåva man har i handen i SAB, om man klassificerar enligt folkbibliotekspraxis . Uppdelningen mellan verk av och om en författare och verk av och om fler än en författare är viktig i Dewey, men finns inte i SAB. För samlingsverk och litteraturvetenskap finns det många utbyggnadsmöjligheter. Se Verktygslådan för svensk praxis.

900

På ytan är Dewey och SAB även här lika varandra, med en avdelning för historia, en för arkeologi och en för geografi. Men betydligt mer förs till historia än i SAB. All lokalhistoria och all arkeologi efter 499 förs till 900 Historia. 930 Forntida världens historia (före ca 499) är definierad utifrån tidsperiod och inte vetenskapsgren. Det finns bara nummer under 930 för vissa delar av världen, övriga delar förs till 940-990 oavsett tidsperiod. Avdelning 920 Biografi innehåller ganska lite eftersom alla biografier som kan knytas till ett ämne förs till ämnet.

Krig där Sverige är inblandade har i SAB i de flesta fall fått en kod under Kc som första klassning i SAB. I Dewey styrs klassifikationen av var striderna ägde rum. Stora Nordiska kriget klassificeras till exempel under Rysslands historia. Någon motsvarighet till Kcx Svenskar i utlandet finns inte i Dewey, utan koderna byggs samman av koden för det land där svenskarna befinner sig och tillägg från tabell 5 för den etniska gruppen svenskar. De flesta verk om svenskamerikaner klassificeras under 973.04397, där 973 är USA:s historia, 04 indikerar att en etnisk grupp följer och 397 betecknar den etniska gruppen svenskar.

Det här inlägget postades i Deweyrummet. Bokmärk permalänken.