Politiska partier

Nummer för politiska partier konstrueras på ett särskilt sätt i Dewey. Efter basnumret 342.4 tillfogas numret för landet och därefter hämtas siffror för den ideologiska inriktningen från en tilläggstabell. Anvisningarna återfinns under 324.24-324.29 Partier i särskilda länder och orter i den moderna världen. Numret för Socialdemokraterna blir till exempel härigenom:

324.2485072
324.2 Politiska partier
485 Sverige
072 Socialdemokratiska partier

Dig som tycker detta verkar krångligt kan vi förhoppningsvis glädja med att numren för alla svenska partier i Riksdagen och en del andra finns färdigbyggda.  Använd sökingången Svenska ämnesord & namn i WebDewey eller sök i Auktoritetsdatabasen.

Koderna för lokalavdelningar av ett parti följer samma mönster. Man går alltså inte längre än till land i det geografiska tillägget efter 324.2. Den specifika platsen tillfogas i stället sist på vanligt sätt med 09+tabell 2. Koden för Socialdemokraterna i Jämtlands län blir därmed 324.2485072094883, där 4883 är Jämtland. Här ett exempel på en bok om just detta.

Biografier om politiker klassificeras på respektive parti med tillägg -092, med undantag av statsministrar och liknande som klassificeras på relevant period i landets historia. Detta gäller även på det lokala planet. Ledande kommunalpolitiker bör klassificeras på platsens historia.

Det här inlägget postades i 300 Samhällsvetenskaper och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Politiska partier

  1. Pingback: 330 Nationalekonomi – rapport från Deweyrummet 10 november | Deweybloggen

Kommentarer är stängda.