WebDewey för nybörjare och dig som glömt – rapport från Deweyrummet den 15 september

Förra veckans Deweyrum riktade sig till den som är nybörjare i DDK eller som ville få en repetition i grunderna för Klassifikationssystemet. Presentationen byggde på användning av Svenska WebDewey.

Magdalena Svanberg inledde med att ta fram ingångssidan och utifrån den gå igenom de olika möjligheterna och funktionerna. Bläddringsfunktionen är den viktigaste, och hon rekommendera att man bläddrar i de allra flesta fall. Hon gav också en kort summering av det svenska Deweyprojektet och det sätt som den svenska översättningen utförs. Allt finns inte på svenska i den svenska WebDewey, och därför ger sökning på engelska mest uttömmande sökresultat, och kan behövas användas som komplement till sökning på svenska. Hon beskrev vidare de olika Deweytjänster som det finns direktlänkar till längst ner på ingångssidan.

Bland de många nyttiga tips som togs upp fanns följande

Mappning SAO – DDK

Förutom konverteringstabellen SAB – DDK så finns också koppling mellan Svenska ämnesord och DDK. Alla nya ämnesord som läggs till SAO kopplas alltid till ett Deweynummer.

Byggda nummer

Exempel visades på bläddring i det relativa indexet. När man stöter på en term som följs av ett långt streck och en annan term betyder detta att det rör sig om ett byggt nummer.

Magdalena tog som exempel termen Internet och visade hur ett byggt nummer kan fungera som modell för att själv bygga det nummer man behöver: Internet–Canada kan tjäna som modell för Internet–Sverige.

Classify

Databasen Classify, http://classify.oclc.org/classify2/ kan vara till stor hjälp. Databasen, som baseras på WorldCat, samlar alla utgåvor av samma verk och anger hur verket klassats. Det exempel som fick illustrera var Hummelhonung.

För dig som vill göra en egen repetition se presentationen om Svenska WebDewey i utbildningsmaterialet.

 Mer hjälp och tips hittar du under Dewey i verktygslådan, http://www.kb.se/katalogisering/Klassifikation/DDK/.

Deweyredaktionen tar gärna emot problemområden som du stöter på när du arbetar med DDK.

Det här inlägget postades i Deweyrummet, WebDewey. Bokmärk permalänken.