Vårens genomförda Deweyrum – hela listan

Till att börja med annonserade vi Deweyrummen på Deweyprojektets sidor, och det var också där vi rapporterade från dem. Vi har fått önskemål om att samla alla rapporter i Deweybloggen, och här kommer de nu. Länkarna leder till minnesanteckningar från respektive Deweyrum och i ett fall dessutom en powerpointpresentation.

10 mars Medicin och sjukvård
I DDK klassificeras medicin och sjukvård dels under 610 Medicin & hälsa, dels under en samhällsvetenskaplig avdelning, 362.1-362.4 Problem gällande personer med sjukdomar eller funktionshinder och tjänster till dessa. Vi diskuterar förhållandet mellan dessa avdelningar och hur man avgör vad som ska föras till respektive avdelning. Biografier och böcker om att leva med en sjukdom eller ett funktionshinder är ett exempel – hur ska de klassificeras? Vide detta tillfälle diskuterade vi också kvaliteten på de maskingenererade deweykoderna inom olika områden.

24 mars. Tema: tips och trix i Svenska WebDewey
Vid detta tillfälle presenteras det nya gränssnittet i WebDewey och Svenska WebDewey. Det finns mycket information och hjälp i WebDewey, men det är inte alltid så lätt att tolka informationen. Hur vet man till exempel hur många nollor som ska föregå en standardindelning? Vad står kolon i en deweykod för? Det blir också tillfälle att tipsa varandra om trix som gör det lättare att använda WebDewey.

31 mars. Tema: Sverige
I den svenska WebDewey delas Sverige in ner till kommunnivå i Tabell 2. Vi presenterar indelningen och hur den är gjord samt tar upp exempel på hur den kan användas, till exempel för att bygga nummer för lokalhistoria och guideböcker. Skicka gärna in konkreta fall i förväg, eller ta med dem till mötet.

14 april Tema: Litteratur Anteckningar Presentation
Inom huvudklass 800 finns många aspekter som kan anges i deweykoden: språk, genre, tidsperiod, ämne, målgrupp. Vi går igenom både den relativt enkla nummerbyggnaden för verk av och om en författare, och den mer komplicerade nummerbyggnaden för verk av eller om fler än en författare.

Det här inlägget postades i 300 Samhällsvetenskaper, 600 Teknik, 800 Litteratur, 900 Historia & geografi, Deweyrummet, Tabellerna, WebDewey. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.