Gå med i EDUG (European DDC Users’ Group)

Använder ditt bibliotek Dewey? Gå med i EDUG, delta i ett europeiskt samarbete och öka samtidigt det svenska inflytandet på Dewey. EDUG (European DDC Users’ Group) är en grupp för europeiska bibliotek och andra institutioner som använder Dewey. Gruppen grundades 2007. Syftet är bland annat att utbyta ger möjlighet att utbyta erfarenheter, samordna förslag till utveckling av Dewey så att europeiska biblioteks och användares behov tillgodoses och att på olika sätt samarbeta kring översättningen av Dewey till olika språk.

Gruppen arrangerar ett heldagsmöte per år som i regel kombineras med ett seminarium dagen före eller efter. 2011 års möte och seminarium hölls i Stockholm, och många svenska bibliotek var representerade.

Arbetet i EDUG utförs till stora delar av de olika arbetsgrupperna som föreslår förändringar och utbyggnader av olika delar av Dewey utifrån europeiska behov. För närvarande finns det arbetsgrupper för 340 Juridik, 370 Utbildning och 930 Arkeologi. Det finns dessutom en arbetgrupp för IT-frågor. Nya grupper kan tillkomma utifrån medlemmarnas förslag.

Det kostar inget att vara med och genom sitt medlemskap får man möjlighet att delta mer aktivt i arbetet (seminarier är öppna även för icke-medlemmar). Det finns två typer av medelmskap: ett för de bibliotek eller andra institutiner som har ansvar för Dewey i sitt land (ofta nationalbibliotek) och ett för andra. För närvarande är tre svenska bibliotek medlemmar i EDUG: KB, Stockholms UB och Linköpings UB.

Läs mer om EDUG på deras webbsajt.

Det här inlägget postades i Allmänt, Möten & konferenser och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.