Deweyrummet 8 december tema: SAB och Dewey – likheter och skillnader

Temat för Deweyrummet 8 december är SAB och Dewey – likheter och skillnader. Vi kommer att presentera övergripande likheter och skillnader på ungefär samma sätt som på 1-dagsintroduktionen till Dewey, men vi vill också diskutera SAB och Dewey utifrån de erfarenheter som bibliotekens arbete med hylluppställning givit.

Välkommen att anmäla er senast samma dag kl 11.30. Som vanligt tar vi tacksamt emot frågor och kommentarer i förväg eller på plats i Deweyrummet. Anvisningar för hur du gör för att delta finns här

2012-12-06
Bild på ryggmärkning för särskilda programspråk vid Mittuniversitetets bibliotek i Sundsvall, apropå kommentarerna nedan

Ryggmärkning programspråk

Det här inlägget postades i Deweyrummet, Hylluppställning. Bokmärk permalänken.

3 svar på Deweyrummet 8 december tema: SAB och Dewey – likheter och skillnader

 1. Maria Gullberg skriver:

  Till Deweyrummet nästa vecka har jag en fråga till de bibliotek som har valt att utgå från DDK i hylluppställningen och har mycket litteratur inom datavetenskap och programmering- hur har ni valt att organisera särskilda programspråk när det gäller hylluppställning och hur ser er ryggmärkning ut?

  • Torun Sundström skriver:

   Vi har en hel del litteratur inom de här områden. I SAB-samlingen hade vi böckerna uppställda på programspråket i klartext, tex Pubbz JAVA. Dessutom i två sviter, först de språk där de bara fanns enstaka böcker på varje språk sorterade på språken, sedan hade vi knubbar för språken med många titlar tex C++, Java osv. Först hade vi tänkt försöka hålla kvar samma modell i dewey, men vi har just ändrat oss eftersom det är lite krångligt både för bokuppställare och användare. Nu tänker vi sortera alla titlar märkta 005.133 på huvuduppslag (alltså inga programspråk i klartext) med undantag för C++ samt JAVA där det finns flest böcker. De får egna knubbar och programspråket ingår i märkningen. I hyllsignumlistan ser det ut såhär:

   005.133
   005.133 C++
   005.133 JAVA

   Bild på ryggmärkning kan jag skicka till dig Maria om du vill, jag får inte in den i kommentarsboxen här.
   /Torun
   Mittuniversitetets bibl i Sundsvall

 2. Magdalena Svanberg skriver:

  Toruns bild syns nu i det ursprungliga inlägget.
  Välkomna både med fler anmälningar till torsdagens Deweyrum, och fler kommentarer om vad ni vill diskutera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.