780 Musik– rapport från Deweyrummet 17 november

Temat för Deweyrummet 17 november var musik. Anders Cato, som översatt 780 Musik i Dewey, höll en presentation som finns tillgänglig här.

I Dewey särskiljs inte litteratur om musik, noter och inspelningar från varandra, utan allt klassificeras under 780.  Uppgift om medieform anges på andra ställen i katalogposten, men alltså inte i deweykoden. Typiskt för 780 är de rika möjligheterna till nummerbyggnad. Det finns flera tilläggstabeller som gör att man kan bygga nummer där flera olika fasetter som musiktradition, musikform, instrument, typ av ensemble kombineras.

Vi diskuterade också ett antal frågor inom 780 musik.

Hur klassificeras populärmusikaliska genrer med sånginslag?

Det går att bygga nummer där sång och till exempel rockmusik kombineras ihop, 782.42166. Deweys redaktion säger att detta är det nummer som ska användas för rock med sånginslag, oavsett medieform. Detta är också praxis vad gäller noter, ljudinspelningar och litteratur om musik. Vad gäller videoinspelningar är det dock vanligt internationellt att klassificera direkt på genren, till exempel 781.66 rockmusik, något som egentligen inte är enligt reglerna.  Riktlinjen i Sverige är därför att använda numren där sång uttrycks (till exempel 782.42166) för alla typer av medieformer. Numren för de populärmusikaliska genrerna i sig (till exempel 781.66) ska därigenom bara användas om de noter eller den inspelning som klassificeras innehåller både instrumentala och vokala verk, samt för litteratur om genren i allmänhet.

Hur klassificeras olika rockgenrer?

De flesta rockgenrer klassificeras under rock 781.66 (eller 782.42166 om sång ingår). I den 22:a upplagan av Dewey nämns några specifika rockgenrer under 781.66: Omfattar acid, folkrock, hårdrock, punk, soft rock. I den 23:e upplagan står det istället: Klassificera här särskilda rockgenrer.

Det  går dock att uttrycka rock med influenser från en annan genre, t.ex. rock med countryinfluenser, 781.661642 (781.66 + 16 influenser +42 från 781.642 för country).

I den 23:e upplagan av Dewey tillkommer dessutom möjligheten att uttrycka att något är en hybridstil. Det görs med 17 från en tilläggstabell under 781.63-781.69 Övriga musiktraditioner. Efter 17 tillfogas på samma sätt som efter 16. Numret för countryrock som en hybridstil baserad på rock blir därmed 781.661742. Här behövs en diskussion om var gränsen går mellan en genre med influenser från en annan genre och en hybridstil av två genrer. Går det att säga att en viss genre är det ena eller andra, eller måste man avgöra från fall till fall?

Ett antal mer specifika frågor diskuterades också. Se detta dokument.

Musik- och teaterbiblioteket klassificerar med Dewey sedan årsskiftet. Baserat på det arbetet har Pär Johansson sammanställt två lathundar för deweyklassifikation av musik, en för vokalmusik och en för instrumentalmusik (med violin som exempel).

Det här inlägget postades i 700 Konst & fritid, Deweyrummet och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.