Idé- och lärdomshistoria och lite filosofi – rapport från Deweyrummet 24 november

Temat för veckans Deweyrum var idé- och lärdomshistoria och lite filosofi. Allmänna idé- och lärdomshistoriska verk klassificeras under 001, men det visar sig att de flesta verk som skrivs av idé- och lärdomshistoriker klassificeras under andra nummer i Dewey. Principen om att klassifikationen i första hand utgår från disciplin gäller alltså inte här, idehistoriska verk sprids ut på de olika särskilda ämnena, liksom för övrigt även historiska verk.

Vi konstaterade att det kan vara svårt att skilja mellan de olika koderna under 001. Hur avgör man vad som hamnar under 001 Kunskap, 001.1 Intellektuellt liv och 001.2 Lärdom och lärande? Mentalitetshistoriska verk kan också vara svåra att klassificera. Om de fokuserar på ett särskilt ämne förs de till ämnet. Allmänna mentalitetshistoriska verk om en plats eller tid klassificeras oftast under landets eller platsen historia, men ibland under 001.1 Intellektuellt liv. I presentationen fanns ett oklart exempel som jag nu bytt ut mot ett som förhoppningsvis är tydligare.

Ta del av presentationen här.

Det här inlägget postades i 000 Datavetenskap, information och allmänna verk, 100 Filosofi & psykologi, Deweyrummet och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.