Dewey i litteraturen

Dewey decimalklassifikation har nått svensk skönlitteratur. Nja, inte riktigt eftersom novellen ”Stycke för SAB-systemet” av Mats Kempe handlar just om SAB systemet. Men i avslutningen nämns Dewey: ”… fylla i en bit av sitt eget liv på ett tomt vitt papper och sedan så där trevande men uppriktigt ta isär och foga ihop livet i sina små invanda strukturer, ja, gärna i Dewey Decimal System den som kan, Abdc.”

Novellen är läsvärd och kunskap om SAB-systemet ger en extra dimension. Jag undrar om jag skulle lika lätt skulle förstå om det var hänvisningar till Dewey istället. Vad blir t ex Ugjb? – ”De små vita (egentligen Ugjb) levde tätt intill kärnan.” Konverteringstabellen är till hjälp för oss som inte fått in Dewey i ryggraden än, 595.7 – Insekter. I både SAB och Dewey börjar jag omedelbart fundera på vilka larver det rör sig om men novellen ger inte tillräckligt mycket information för vidare systematisering.

Novellsamlingen ”Nattlampan tänd och dörren på glänt”
Hc.017 el. 839.7374

 

 

 

 

 

Det finns andra skönlitterära verk om klassifikationssystem.  I ”The Dewey decimal system of love” av Josephine Carr börjar varje kapitel med en lämplig Deweykod.  Boken The Dewey decimal system of love

Det här inlägget postades i 800 Litteratur och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.