Sigtuna börjar med Dewey 1 januari 2012

Allt behöver inte ändras - bilderböcker ordnade alfabetiskt

1 januari lär ingen vara på biblioteket, men från 2012 kommer alla nya medier till Sigtuna kommuns bibliotek att vara Deweyklassade. Sigtuna blir pilotbibliotek i projektet Dewey för folk- och skolbibliotek.


Sigtuna kommer att ställa upp ny litteratur på hyllan ”Årets nya böcker”. Facklitteraturen för vuxna ska märkas och ställas upp efter Dewey. Skönlitteraturen ska tillsvidare ha kvar SAB-märkning, men man kommer troligen under året besluta sig för en märkning i klartext. Facklitteratur för barn ställs sedan flera år upp efter ett klartextsystem och det kommer tillsvidare att behållas.

Sigtuna folkbibliotek består av Märsta, Sigtuna, Rosersberg och Valsta bibliotek. Totalt finns drygt 122 000 volymer, varav ca hälften finns i Märsta. Det är dessa fyra bibliotek som kommer att börja med Dewey. I bibliotekssystemet finns även ett gymnasiebibliotek samt Sigtunastiftelsens bibliotek.

Sigtuna använder bibliografisk service från BTJ och avser att få katalogposter med Deweyklassifikation och SAB-klassifikation samt färdigutrustade medier. Eftersom alla bibliotek som använder katalogen inte kommer att gå över än behövs båda delarna. Intressanta frågor att arbeta med är:

  • Dewey som hyllsignum i Bookit (bibliotekssystemet)
  • Att både ha SAB och Dewey i katalogen
  • Mediestatistik
  • Lagom nivå på hyllista i Dewey
  • Utbildningspaket för personal på folkbibliotek

I ett pilotprojekt finns beredskap för det oväntade. Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med Sigtuna i projektet!

Bibliotekschef Monica Dahlgren

Det här inlägget postades i Folk- och skolbibliotek, Hylluppställning, Utbildning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Sigtuna börjar med Dewey 1 januari 2012

  1. Pingback: Nu är det dags för pilotbiblioteket Sigtuna | Deweybloggen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.