Ändrade rubriker på de tre översta nivåerna

Vi håller på med de sista förberedelserna inför lanseringen av svenska WebDewey med innehåll från den 23:e upplagan av Dewey. Förhoppningsvis kan vi göra den tillgänglig under nästa vecka. Intensivt arbete med uppdateringar har pågått under sommaren och hösten. Som en biprodukt av detta arbete har vi åstadkommit en lista över alla tresiffriga nummer i Dewey som ändrat rubrik. Denna tror vi kan vara till nytta för biblioteken, till exempel om man vill se över sin hylluppställning så den stämmer överens med den 23:e upplagan. Observera att alla typer av förändringar finns med, både små och stora.

Exempel på liten förändring: Rubriken för 908 ändras från Historia gällande särskilda grupper till Historia gällande grupper.

Exempel på en större förändring: Rubriken för 347  ändras från Civilprocess och tvistemålsdomstolar till Process och domstolar.

Många förändringar av rubriker beror på att de tvådelade rubrikerna tas bort. I de tvådelade rubrikerna anges två ämnen, ett överordnat ämne och ett viktigt underordnat med fyra mellanslag mellan. Rubrikerna görs nu om på olika sätt. Ofta får ett ämne stå kvar i rubriken och det andra flyttas till en Klassificera här-anmärkning. Rubriken för 570 ändras till exempel från Biologi    Biovetenskaper till Biologi. Biovetenskaper anges i en Klassificera här-anmärkning. Ibland står båda ämnena kvar kombinerade med ”och”. 

Översikten till Dewey, med de tre översta nivåerna av systemet,  är under uppdatering och kommer snart att finnas tillgänglig i en 23:e upplageversion.

Listan finns här.

Det här inlägget postades i DDC23, Hylluppställning, WebDewey. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.