Grönt blir terrakotta – 23:e upplagan i Svenska WebDewey

 

 

 

Den uppmärksamma deweyanvändaren har kanske redan noterat att grönt bytts ut mot orange i Svenska WebDeweys gränssnitt. Färgbytet signalerar byte av upplaga. När man loggar in kommer man till den 23:e upplagan. Det går att växla till den 22:a och grönt gränssnitt, uppe till höger på skärmen.

Några viktiga påpekanden om den nya versionen av Svenska WebDewey:

  • De sex tabellerna och de tre översta nivåerna, det vill säga alla tresiffriga deweynummer, är på svenska. Resten kvarstår på engelska fram tills att vi översatt alla uppdateringar. Dessutom finns 610 Medicin och hälsa på svenska. Sökning eller bläddring på engelska ger för närvarande alltså mest uttömmande sökresultat.
  • Deweynumren i auktoritetsposterna för Svenska ämnesord och namn visas just nu bara tillsammans med den upplaga de hör till. De flesta deweynummer i auktoritetsposterna har kodats som den 22:a upplagan, deweynummer tillagda från juni och framåt som den 23:e upplagan. Detta kommer att åtgärdas lite längre fram.
  • Man kan hela tiden växla mellan den 23:e och den 22:a upplagan. Tänk dock på att uppdatera sidan när ni växlar från den 23:e till den 22:a upplagan. Annars kan det hända att ni fortsätter att se ett nummer som faktiskt inte finns i den 22:a upplagan.

Den 23:e upplagan innehåller ganska många nyheter med svensk anknytning som nya och mer specifika nummer för Sverige före 481, tidsperioder för svensk historia och svensk litteratur,  samer och samiska språk, renskötsel.  De viktigaste förändringar generellt sett rör grupper, framför allt i tabell 1. Se denna presentation för mer detaljer.

Bibliotek som så önskar kan börja använda den 23:e upplagan nu direkt, och vad gäller de nya numren med svensk anknytning tillämpas de redan av bland annat KB, se anvisningar i Verktygslådan.  Någon allmän rekommendation om en övergång finns dock inte ännu. Jul- och nyårstiden kan användas som en testperiod, och så återkommer vi till frågan i januari. Vi vill gärna ha era synpunkter. Fungerar det tillfredsställande att använda den 23:e upplagan som den ser ut nu, eller bör den allmänna övergången anstå tills mer data finns på svenska?

Det här inlägget postades i 600 Teknik, DDC23, WebDewey. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.