Översynen av Konverteringstabellen SAB-Dewey klar

En viktig del av Deweyprojektet har varit översynen av konverteringstabellen mellan SAB och Dewey.  Denna översyn är nu äntligen helt klar. De befintliga mappningarna mellan systemen har kontrolleras, felaktiga mappningar har tagits bort och konverteringstabellen har utökats med fler mappningar. Fler byggda koder med t.ex. streck- och punkttillägg har lagts till. Kodernas förhållande till varandra anges med kategorier från Simple Knowledge Organisation System (SKOS) så att det går att se om koderna är exakta motsvarigheter till varandra, om den ena är en delmängd till den andra, eller om de har en annan relation. När flera motsvarigheter finns kodas en av dem som den huvudsakliga. Observera att mappningarna aldrig går djupare än det minst specifika systemet. I de flesta fall är det SAB, men ibland är det Dewey som stannar på en mer generell nivå.

Översynen har gjorts i samarbete med Svensk Biblioteksförenings kommitté för klassifikationssystem för svenska bibliotek (SAB-systemet). Vad gäller musikavdelningarna har Musikgruppen också deltagit och kommit med många värdefulla korrigeringar och synpunkter. Stort tack till båda grupper!

Nästa åtgärd vad gäller konverteringstabellen är uppdateringen till den 23:e upplagan av Dewey. När uppdateringar i Dewey gör att förhållandet mellan en deweykod och en SAB-kod förändras kommer en ny mappning mellan DDK 23 och SAB att läggas till. Mappningen till DDK 22 kvarstår också, eftersom koder ur den 22:a upplagan fortfarande är vanligt förekommande. Mappningen till DDK 23 kodas som den huvudsakliga.  Här exemplet renskötsel, den enda mappning som hittils är uppdaterad i konverteringstabellen.


Det här inlägget postades i DDC23 och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

1 svar på Översynen av Konverteringstabellen SAB-Dewey klar

  1. Pingback: Deweyrummet Konverteringstabellen Dewey-SAB – film och presentation | Deweybloggen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.