Nu är det dags för pilotbiblioteket Sigtuna

Vi har nu gått över till 2012 och  pilotbiblioteket Sigtuna folkbibliotek börjar med Dewey. Alla nya fackböcker för vuxna kommer att klassificeras i Dewey och få hyllplacering enligt Dewey. En stor fördel för Sigtuna är storleken – det är enklare att starta snabbt om personalen består av 16 personer fördelade på fyra bibliotek. Då räcker det t ex med två utbildningsdagar för att all personal ska få en heldagsintroduktion. Det sker den här veckan. Veckan därpå får en projektgrupp ytterligare en dags fördjupning. Lite senare blir det en kortare uppföljning.

De nya böckerna ska placeras på en hylla för nya böcker och märks till att börja med enbart med ”2012”. Sigtuna ska fortsätta med bibliografisk service från BTJ och önskar använda BTJs hyllista i Dewey. Böcker köpta från BTJ måste också bli märkta med Dewey. En diskussion om praktiska frågor med BTJ startar den här veckan, direkt efter helgerna.

Hylla för nya böcker 2012 på Märsta bibliotek

Första dagen sattes tre böcker upp på hyllan för nya böcker 2012

Bibliotekschefen Monica Dahlgren säger: ”Jag tycker det är himla roligt så här i slutet av min karriär att vara med om att införa Dewey. Redan 1975 tyckte jag Dewey verkade intressant.”

Jag tycker det är roligt att arbeta med Sigtuna eftersom alla är entusiastiska. Personalen var på studiebesök i Finland förra året och tittade då även på hyllmärkning. I Finland används en variant av Dewey:

Bokrygg i Raisio bibliotek, Finland

Det här inlägget postades i Folk- och skolbibliotek, Hylluppställning, Utbildning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.