Hur lär man sig Dewey?

Hur lär man sig Dewey? Det finns flera olika sätt att lära sig Dewey eller lära sig mer om Dewey.

  1. Delta i en introduktionsdag eller en veckokurs som KB håller i. Introduktionsdagen är till för alla som arbetar på bibliotek och behöver kunskaper om Dewey. Veckokursen är till för dem som klassificera med Dewey eller behöver fördjupade kunskaper av andra skäl. Aktuella datum för introduktionsdagen är 12 mars och 7 maj, för veckokursen 12-16 mars och 7-11 maj. Det finns fortfarande platser kvar till alla tillfällen. Mer information och anmälningsformulär hittar du i Nationell samverkans kalendarium. Utbildningsmaterialet finns här.
  2. Läs boken Dewey decimalklassifikation : principer och tillämpning av Joan S. Mitchell och Lois Mai Chan som finns i svensk översättning. Mer information och möjlighet att köpa den finns här: http://www.kb.se/aktuellt/Butik-och-Publikationer/Butiken-bocker/Dewey-Decimalklassifikation/
  3. Delta i det virtuella Deweyrummet, eller se inspelningen och ta del av presentationer i efterhand. Varje Deweyrum ägnas åt ett särskilt tema och vi växlar mellan sådant som passar dig som är nybörjare och fördjupningar i särskilda områden för dig som hållit på ett tag. Aktuella teman är Verktyg och hjälpmedel, imorgon 16 februari kl 13.30-14.30 och Avdelning 800 Litteratur för nybörjare 22 februari kl 13.30-14.30. För alla Deweyrum, välj kategorin Deweyrum till höger, för ett särskilt ämne, välj huvudklass i Dewey.
  4. Skaffa ett abonnemang på Svenska WebDewey och bekanta dig med systemet. Läs hur du gör här.
  5. Använd dig av deweykoder som andra svenska och utländska bibliotek gjort och de hjälpmedel som finns, till exempel Classify. En genomgång av verktyg och hjälpmedel görs i Deweyrummet 16 februari.
  6. Uppsök en erfaren bibliotekarie som redan använder Dewey för att få handledning och råd.
  7. Klassificera med Dewey och använd dig av systemet för ämnessökning. Kurser och läromedel kan ge grunderna, men det är genom praktiskt arbete som du verkligen kan lära dig systemet. Övning ger färdighet!
Det här inlägget postades i Deweyrummet, Folk- och skolbibliotek, Utbildning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.