Kvinnor i klassifikation och ämnesord

 

Idag vill vi i Deweybloggen uppmärksamma den internationella kvinnodagen både med lite tankar kring hur kön uttrycks i klassifikation och ämnesord, och handfasta råd om hur litteratur om kvinnor och genus ur olika aspekter ska klassificeras i Dewey.

Hur kvinnor, genus och feminism behandlas i ämnesordssystem och klassifikationssystem har rönt ett stort intresse under de senaste decennierna. Ett exempel är Jenny Samuelssons avhandling På väg från ingenstans : kritik och emancipation av kunskapsorganisation för feministisk forskning.

Olika behov och önskemål krockar ibland. Å ena sidan finns det mycket skrivet som fokuserar på kvinnor ur olika aspekter som man behöver kunna söka fram.. Det är orsaken till att man uttrycker detta i ämnesord och klassifikation. I Svenska ämnesord finns ämnesord som Kvinnliga författare, i Dewey kan man lägga till 082 efter en kod för att tala om att ämnet behandlas i förhållande till kvinnor.

Å andra sidan är många kritiska mot detta och menar att man befäster strukturen där mannen är norm och kvinnan undantag genom att göra så här. Varför finns inte ämnesordet Manliga författare, till exempel? Kvinnsam har i sina ämnesord valt motsatt väg och gjort kvinnan till norm och mannen till undantag. En bok om kvinnliga författare skulle med Kvinnsams indexering bara indexeras med Författare medan en bok om manliga författare skulle förses med både Författare och Män som ämnesord. Detta kan fungera inom Kvinnsam, men försvårar samsökning mellan Kvinnsams material och övriga Libris .

Ämnesorden där kön specificeras, liksom tilläggen för kön i Dewey, ska bara användas när verken fokuserar på könet. Det finns ämnesord med specifikationen Manliga i Svenska ämnesord, även om det är långt färre. Ett exempel är Manliga sjuksköterskor.

En bok om författare i allmänhet, där de man skriver om alla råkar vara kvinnor eller män, ska bara indexeras med Författare. Det går tyvärr att hitta många exempel på att ämnesorden med förledet Kvinnliga rutinmässigt lagts på så fort något handlar om en kvinna. Med den praxisen får de som kritiserar sättet att specificera kön i Svenska ämnesord helt rätt. Då har mannen helt gjorts till norm och kvinnan till undantag.

Man bör naturligtvis sträva efter att göra ämnesord och klassifikation så neutrala och värderingsfria som möjligt. Men eftersom de ska återge ämnena i den litteratur som skrivs kan de inte stå helt fria från de värderingar och normer som avspeglas i litteraturen. Bakom ett ämnesord ska det alltid finnas litteratur.

Eftersom det faktiskt finns litteratur som specifikt handlar om manliga författare i Libris vill vi tillsammans med Svenska ämnesords redaktion fira internationella kvinnodagen med att just idag införa detta ämnesord!

Åter till genus och kvinnor i Dewey. I Dewey finns det sedan tidigare nummer för kvinnor respektive män i tabell 1. Dessa kan tillfogas till alla nummer från schemat för att uttrycka att något specifikt gäller kvinnor eller män. Koden för poliser är 363.2 och till detta kan man lägga till 082 för kvinnor och 0811 för män. 362.2082 ger dessa träffar i Libris, 362.20811 för närvarande inga alls. Ibland är nummerbyggnaden oregelbunden, vilket gör att Kvinnliga författare i allmänhet har koden 809.89287 och Manliga författare i allmänhet 809.89286.

I den 23:e upplagan av Dewey, som kom ut förra året, infördes en nivå ovanför män och kvinnor, som gör att man kan uttrycka att något gäller genus och kön, men inte ett specifikt kön. Det är 081 i tabell 1. Denna kod stod tidigare för män, som i den nya upplagan därför har fått en kod som är en siffra längre än tidigare. Koden för genusaspekter på polisarbete är därmed 362.2081. Ännu inga träffar på denna kod i Libris, men ett annat exempel, koden för genusaspekter på utbildning, 370.81 (uppbyggd av 37(0)+081) förekommer i denna post.

Det finns förstås också många andra nummer som kan vara aktuella för litteratur om kvinnor och feminism. Nedan några exempel. Som ni kan se är vissa konstruerade med 082 sist, men många inte.

Feminism 305.42
Feministisk teologi 202.082
Hälso- och sjukvård för kvinnor 362.1082
Kvinnlig rösträtt 324.623
Kvinnors hälsa 613.04244
Kvinnors mänskliga och medborgerliga rättigheter 323.34
Kvinnorörelser 305.42
Politisk feminism 320.5622

Internationella kvinnodagen i sig klassificeras 394.262 tillsammans med varjehanda sekulära högtider under perioden mars-maj.

Dagen uppmärksammas också i några av KB:s andra bloggar. Här finns Audivisuella mediers blogginlägg, inlägget från bloggen om samlingar och bevarande och Vardagstrycksbloggens inlägg,

Det här inlägget postades i DDC23, Tabellerna och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.