Deweyrummet Konverteringstabellen Dewey-SAB – film och presentation

Nu finns inspelningen från Deweyrummet om Konverteringstabellen Dewey-SAB tillgänglig. Här finns också presentationen, som har kompletterats med fler exempel i förhållande till den version som visades i torsdags. Under Deweyrummet i torsdags upptäckte jag en felaktighet i kodningen av förhållandet mellan 155.264 och en av dess motsvarigheter. Den är nu korrigerad.

Ett av temana i Deweyrummet var koder som förändrats i den 23:e upplagan. Det har jag skrivit om i Deweybloggen tidigare, och det har faktiskt skett en förändring av hur de hanteras i Konverteringstabellen i förhållande till vad jag skrev .

De allra flesta nya deweykoder kommer på en nivå i specificitet där det inte finns någon motsvarighet i SAB. Det finns till exempel ett nytt nummer för mobbning i Dewey, men eftersom mobbning inte har något eget nummer i SAB-systemet är det inget som påverkar Konverteringstabellen. Vissa nummer, i synnerhet sådana som tillkommit på svensk begäran har dock motsvarigheter i SAB. De är då medtagna i Konverteringstabellen utan någon särskild markering. Se de olika samiska språken för ett exempel.

När deweykoden för ett ämne förändrats så att en kod gäller i den 22:a upplagan och en annan i den 23:e upplagan är båda koderna medtagna i Konverteringstabellen. Koden ur den 22:a upplagan är markerad med DDK22 och har ingen kodning av grad av överensstämmelse. Koden ur den 23:e upplagan är markerad som den huvudsakliga och har kodning för graden av överensstämmelse. Det finns däremot inte någon markering för att den är hämtad ur den 23:e upplagan. Även här kan man titta på koderna för samiska språk som exempel, och då koden för samiska språk i allmänhet, Fue och dess motsvarigheter i Dewey.

Tanken med detta tillvägagångssätt är att koderna ur den 23:e upplagan bara är nyheter under kort period, och att märka ut dem blir därför snabbt ointressant. Koderna ur den 22:a upplagan är däremot permanent inaktuella. De är värdefulla att ha med i konverteringstabellen för maskingeneringen av koders skull, men i övrigt kommer de snabbt att bli ointressanta.

Uppdateringen av Konverteringstabellen är i stort sett klar, men delar av huvudklass 900 Historia och geografi återstår ännu.

Det här inlägget postades i DDC23, Deweyrummet, Inspelningar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

1 svar på Deweyrummet Konverteringstabellen Dewey-SAB – film och presentation

  1. Magdalena Svanberg skriver:

    Uppdateringen till den 23:e upplagan är nu klar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.