WebDewey Sök – testversion av nytt deweybaserat sökverktyg

Under hela projekttiden för Deweyprojektet har det funnits planer på ett deweybaserat sökverktyg för bibliotekens användare. Av olika skäl har detta verktyg dröjt, men nu finns en första version av WebDewey Sök att testa här. Eftersom det ännu rör sig om en testversion vill vi att ni väntar lite med att lägga upp länkar till den, men välkomna att använda den. Testperioden är nu över, och WebDewey Sök finns i produktion. Observera att URL:en är förändrad. http://deweysearchsv.pansoft.de/webdeweysearch/

Verktyget har tagits fram av det tyska företaget Pansoft och kommer att användas i Sverige, Tyskland och troligen också Norge. Sverige är först ut.

Klicka i rutan LI som står för Libris, och låt de övriga rutorna vara tomma. De finns bara där av testskäl. Skriv in en term eller ett deweynummer och klicka på Sök. Termerna i träfflistan leder in Deweysystemet. Siffrorna visar antalet träffar i Libris och leder till en sökning i Libris webbsök. Det går också att navigera i strukturen genom att klicka sig fram.

I vyn som visar Deweysystemet visas antalet träffar för en exakt sökning på vald deweyklass i den vänstra kolumnen. I den högra kolumnen visar antal träffar i vald klass och dess underordnade klasser, alltså en trunkerad sökning på valt nummer.

En sökning på en aktuell högtid ger detta resultat. Som ofta ger den engelska termen fler resultat. Via träfflistan kan man komma vidare till litteratur som innehåller påskberättelsen, behandlar påskens religiösa ceremonier eller påskseder.

http://www.flickr.com/photos/jonswerens/2352557307/ av John B. Sweren

Genom maskingenereringen av deweykoder är även äldre material i Libris, där manuellt gjorda deweykoder saknas i posten, sökbara med det deweybaserade sökverktyget. Tänk dock på att SAB-systemet i många fall är ett mindre specifikt system än Dewey vilket gör att de maskingenerade koderna blir mindre specifika. Till exempel återfinns SAB-klassad litteratur om påskseder under rubriken Seder – Särskilda tillfällen, eftersom SAB-systemet inte går djupare än så.

WebDewey Sök är ännu en testversion och en del återstår ännu att göra. Vi tar gärna emot synpunkter och rapporter om sådant som inte fungerar.

Några kända fel:

 • Vissa nummer inom hakparenteser, som inte är giltiga deweynummer, visas
 • Sorteringen av träffar i det relativa indexet ska se något annorlunda ut
 • Layouten för träffar i det relativa indexet ska se något annorlunda ut

Med detta vill Deweybloggen önska alla en Glad Påsk!

Det här inlägget postades i WebDewey och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

5 svar på WebDewey Sök – testversion av nytt deweybaserat sökverktyg

 1. Anna Stockman skriver:

  Härligt!
  Det här har vi längtat efter!

 2. Magdalena Svanberg skriver:

  Sorteringen av sökträffarna och layouten är nu åtgärdat. Ett nytt känt fel:
  Om man skriver in flera söktermer är default-operatorn ELLER, men den ska vara OCH. En sökning på andra världskriget ger för närvarande felaktigt träff både på Första världskriget och Andra boerkriget. Frassökningar med ” ” och sökningar med utskriven operator AND fungerar dock.

  En version i produktion närmar sig. Lägg dock inte upp länkar ännu, eftersom URL:en kommer att förändras.

  Kom gärna med synpunkter och frågor.

 3. Pingback: Konferensvecka | Deweybloggen

 4. Pingback: WebDewey Sök nu i produktion | Deweybloggen

 5. Magdalena Svanberg skriver:

  WebDewey Sök nu i produktion med denna URL: http://deweysearchsv.pansoft.de/webdeweysearch/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.