Deweyrummet Särskilda företag och industrier – film och presentation

338.766393Nu finns presentationen och inspelningen från Deweyrummet onsdag 18 april att ta del av. Temat var särskilda företag och särskilda industrier. På bilden ser ni Victor Engvall, grundare av Vict. Th. Engwall & Co som var de första i Sverige som målmedvetet gick in för försäljning av paketerat rostat kaffe som märkesvara. Företaget lade sedan till Gevaliarosteriet i namnet. På 1970-talet köptes företaget upp av General Foods Corporation och sedan 1995 är namnet Kraft Foods Inc.

http://www.flickr.com/photos/lansmuseetgavleborg/6937678927/ av Länsmuseet Gävleborg

Det är flera frågor inom detta område som det kan finnas anledning att komma tillbaka till.

  • Vilken näringsgren ska väljas för företag som varit verksamma inom flera?
  • Verk om företag som varit verksamma både inom handel och tillverkning kan klassificeras både under 380 Handel och under 338.76 Särskilda företag utifrån näringsgren. Var går gränsen mellan dessa?
  • Ibland klassificeras verk om företag under 600 Teknik. När gäller det?

Huvudprinciperna finns i filmen och presentationerna, men tillämpningen av dem kan behöva diskuteras ytterligare.

338.762138456094897Vi har ändrat på en kod i presentationen, nämligen den för Nokia. Närmare efterforskningar visade att den litteratur som skrivs är inriktade på mobiltelefonidelen av företaget. Trots att företaget är verksamt även inom andra delar av telekommunikation är det därför rimligt att välja mobiltelefoni i koden. Finland kan läggas till. Det vi ville illustrera med exemplet Nokia – att man kan bortse från att företaget under vissa perioder också tillverkat gummistövlar, bildäck och produkter för pappersindustrin – kvarstår dock.

Wikimedia Commons av Ralf Roletschek (Marcela)

Deweykoden för Victor Engvalls företag då? Koden för Gevaliarosteriet byggs av 338.76 för särskilda företag utifrån näringsgren plus 663.93 för tillverkning av kaffe. Kraft Foods Inc tillverkar så skilda livsmedel som kaffe, choklad, salladsdressing och färskost och koden kan därför inte bli mer specifik äm 338.76 plus 664 för livsmedelsteknik.

Det här inlägget postades i 300 Samhällsvetenskaper, 600 Teknik, Deweyrummet, Inspelningar och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.