Deweyrummet Databaser – filmen

Temat för Deweyrummet 3 maj var databaser. Vi diskuterade hur olika typer av databaser klassificeras, och konstaterade att de bibliografiska databaserna i regel inte är något problem. För dem används nummer under 010 Bibliografi på samma sätt som för tryckta böcker.

Det finns ett par manualingångar som kan vara användbara 025.04, 025.06 vs. 005.74 och 011.39 vs. 005.3029, 016.0053, 025.0422. Här får man bland annat veta att verk om databaser som fokuserar på ämnet klassificeras med ämnet, på samma sätt som om det rört sig om tryckta böcker.

Fulltextdatabaser som inte går att knyta till ett särskilt ämne kan däremot vara problematiska. Det gäller till exempel e-boksplattformar eller e-boksportaler där en viss distributörs eller ett visst förlags e-böcker är åtkomliga. En möjlig lösning är att använda koder inom 010 bibliografi som 011.39 Bibliografier över elektroniska resurser och 017.4 för produktkataloger.  070.5797 står däremot för publicering av elektroniska resurser, och ska bara användas för böcker om publiceringen. Behovet av ett genreämnesord för att särskilja e-böcker och eventuellt också e-boksplattformar eller e-boksportaler diskuterades också.

Vi konstaterade att många databaser är ämnesmässigt spretiga och därför svåra att klassificera. Värdet av deweykoder för dessa databaser är också begränsat, och då kanske det är lika bra att avstå från en deweykod.

För mer detaljer, se inspelningen, där tyvärr början av mötet saknas. Deweyrummet 3 maj drabbades av tekniska problem och fick därför tillfälligt husrum av BTH:s bibliotek i ”Teds rum”. Vi tackar så mycket för detta.

Det här inlägget postades i 000 Datavetenskap, information och allmänna verk, Deweyrummet, Inspelningar och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.