Seminar om mapping til Dewey 11 juni 2012 i Oslo

Nasjonalbiblioteket, i samarbeid med HiOA (Högskolan i Oslo och Akershus)  höll ett seminarium om mappning till Dewey måndagen den 11 juni.  Hela Norge (nästan)  har haft Dewey sedan allra första början, men däremot har man inget gemensamt ämnesordssystem. Seminariet handlade om hur man skulle få till en mappning mellan Dewey och alla de olika ämnesordslistorna så att man kan dra nytta av ämnesorden i förhållande till Dewey i den norska WebDewey. Något som man tänker ska vara till nytta för dem som ämneskatalogiserar men också förstås för slutanvändarna.

Först var det flera presentationer kring mappning teoretiskt och praktiskt och hur olika  ämnesordslistor skulle kunna utnyttjas och mappas mot Dewey. På eftermiddagen fick alla öva i mindre grupper genom att mappa ord från HUMORD till Dewey. HUMORD är en norsk tesaurus för humaniora och samhällsvetenskaper som används i BIBSYS.  

Unni Knutsen från HiAO var en säker och inspirerande moderator. Ingrid och jag bidrog med handfasta svenska erfarenhet av  mappning mellan Svenska ämnesord, LCSH, SAB och Dewey. Man tänkter nu gå vidare så att ansvariga för respektive ämnesordslista mappar mot Dewey i samarbete med Nationalbibliografin.  Allt filmades och presentationerna finns i ett inlägg i den norska WebDeweybloggen. Det finns många fördelar med övergången till Dewey men en, som man kanske inte i första hand tänker på, är att vi numera  har kollegor runt om i världen att utbyta erfarenheter med. Speciellt roligt är det att ha lärt känna så trevliga och duktiga kollegor i Norge. 

Pia Leth

Det här inlägget postades i Möten & konferenser och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.