Pia Leth går i pension och tackar för sig

Tack och adjö
Nu går jag i pension och vill tacka alla, både på KB och andra bibliotek, för spännande och understundom lustfyllt arbete.

Jag har jobbat länge på KB och varit med om att se hur biblioteken öppnats upp, hur katalogerna har blivit fritt tillgängliga på webben och hur hela Internet har gjort biblioteken till något annat och nytt, som man ännu inte vet slutet på.

Under ett par år i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet hade jag förmånen att arbeta med bibliografiska frågor tillsammans med entusiastiska och duktiga medarbetare som Ingrid Berg och Magdalena Svanberg. Vi ville verka för att Sverige skulle följa internationella riktlinjer och regler för det bibliografiska arbetet under mottot att ett verk bara ska katalogiseras en gång och att ämnesbeskrivningen var en viktig del av det hela!  Det var så vi tolkade bibliotekens roll framöver att de viktigaste bibliografiska frågorna var ämnesord och kontrollerade sökingångar i form av auktoritetsposter med mappningar mot andra språk och andra system. Vi hoppas att det ska visa sig fortsatt viktigt men det är svårt att sia om framtiden

Bland de saker jag känner mig nöjd med är:

a) att jag varit med om att initiera Svenska ämnesord så att vi i Sverige fått ett nationellt ämnesordssystem som de flesta bibliotek idag använder. Professor Lois Mai Chan kom hit och höll en tuff kurs 2001 för bibliotekarier i hela landet i indexering med Library of Congress Subjcet Headings. Själva genomförandet stod sedan Ingrid Berg och Magdalena Svanberg för. Idag finns över 1,5 miljoner ämnesord i Libris kodade som Svenska ämnesord. Särskilt stolt är jag över att vi (nästan) från början förstod att koppla de svenska ämnesorden till Library of Congress Subject Headings, en internationell de facto standard.

b) att jag varit med om att skapa en auktoritetsdatabas över namn (mest personer men också institutioner) utifrån internationella riktlinjer (IFLA och Library of Congress) eftersom de vanliga katalogreglerna inte egentligen gällt auktoritetsarbete. KB var ett av de första nationalbiblioteken som anslöt sig till VIAF (Virtually International Authority File).

c) att jag varit med om att ta fram Katalogisatörens verktygslåda som den självklara samlingsplats för allt som man behöver för att katalogisera. Magdalena Svanberg var projektledare och Viveka Norström Hallberg anställdes för att genomföra projektet.

d) Sist men inte minst övergången till Dewey som har genomförts på ett fantastiskt sätt av KB och de flesta forskningsbibliotek. Även här var Magdalena Svanberg projektledare och lyckades genomföra detta omfattande projekt på utsatt tid utan att överskrida budgeten och med nöjda bibliotek. Ett nära hundraårigt svenskt klassifikationssystem ersattes 2011 med detta internationella system. Det var tufft att på kort tid sätta sig in i och undervisa i ett alldeles nytt klassifikationssystem, men roligt och vilka duktiga bibliotekarier vi mötte!

Vad är då kvar att önska sig: jo att Libris går med i WorldCat förstås, den katalog där alla stora länders kataloger är med, vilket gör WorldCat till en suverän katalog att söka i för användare. Dessutom spelar den en viktig roll också utanför de traditionella bibliotekskatalogerna. Men jag har trots ihärdiga försök totalt misslyckats med att få med Libris i WorldCat.

Vad önskar jag mer, jo förutom WorldCat tycker jag att KB ska starta en bibliografisk blogg för ämnesord, genrer, namn och diskussioner i bibliografiska frågor. Där skulle man kunna lyfta fram veckans namn och tala om att nu har Sixto Rodriguez fått en auktoritetspost till exempel.

Framtiden för bibliotek och bibliotekens kataloger vågar jag inte yttra mig om utan från och med nu kommer jag att iaktta utvecklingen med ett nyfiket men lätt förstrött intresse.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

5 svar på Pia Leth går i pension och tackar för sig

 1. Eva-Lisa Holm Granath skriver:

  Tack för ett givande samarbete Pia! Jag önskar dig allt gott för den kommande tiden! Varma hälsningar Eva-Lisa

 2. Magdalena Svanberg skriver:

  Stort tack för att jag fått arbeta med dig i så många intressanta och utmanande projekt. Utan din entusiasm och oförtröttlighet vet jag inte hur det hade gått. Lycka till när du nu återigen kavlar upp ärmarna och griper dig an nya arbetsuppgifter, denna gång långt ifrån det bibliografiska området..

 3. Elise Conradi skriver:

  Det har vært hyggelig å bli kjent med deg gjennom WebDewey-arbeidet. Lykke til videre!

 4. Jonathan Pearman skriver:

  Det var en givande och rolig erfarenhet att få arbeta med dig under BUS-tiden och hoppas din nya tillvaro – bort från katalogiseringsmyllan och in i den skånska myllan – utgör en glädjefylld sådan. Ha det så bra! Jonathan

 5. Erika Lunding skriver:

  Tack Pia!
  Det var ett privilegium att få ha dig som kollega (alldeles för kort tid!). Mycket roligt och lärorikt. Lycka till med allt, tack för senast, och vi ses snart igen. Vänliga hälsningar, Erika 🙂

Kommentarer är stängda.