Två blogginlägg om Dewey

Att gå en kurs i Dewey eller att gå på en konferens får det att klia i fingrarna på en del bibliotekarier. Jag rekommenderar läsning av två blogginlägg.

Einar Spetz, bibliotekarie på Farsta gymnasium, RH-gymnasiet och Östra Real, har varit på Bibliotekskonferensen 2013 där Sigtuna folkbibliotek pratat om sin övegång till Dewey. Einars blogginlägg: Du och Dewey. Einar har både studerat och arbetet i Norge och kunnig i Dewey. Han har dock missuppfattat Sigtunas val av hyllistor i Dewey – de avser att använda BTJs hyllistor och har i väntan på dessa ställt upp mycket förenklat. Klassifikationen i posterna är däremot fullständig. Sigtuna la själv in klassifikationskod som de hittat i bl a Libris i väntan på att BTJS skulle börja klassificera i Dewey, vilket de nu börjat med från april.

Einar har arbetat i Norge och tycker precis som jag att det svenska hyllbegreppet både är konstigt och onödigt.

Elisabet Fornell, bibliotekarie på Virtuella enheten på Stockholms stadsbibliotek, gick en introduktionskurs i Dewey och skrev sedan blogginlägget Dewey – kritik. Elisabet har rätt i mycket av sin kritik, men det gäller ju lika mycket klassifikationssystemet SAB. Jag tror att vi behöver klassficera böcker. Den dagen jag skulle ändra mig är det dags att byta jobb.

Både Einar och Elisabet tar upp Dewey som hyllsystem. Det finns nu ett påbörjat API för den förkortade Deweyutgåvan som skulle kunna användas av de bibliotek som önskar en kort men korrekt kod för hylluppställning. Mer om detta senare under våren.

Det här inlägget postades i Folk- och skolbibliotek, WebDewey och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.