Dewey i Sigtuna maj 2013 – Anne Edborg gästbloggar

Nu börjar det röra på sig ordentligt här i Sigtuna! Om ett halvår ska Märsta biblioteks lokaler stå klara för inflytt – och då måste vi ha bestämt oss för hur det ska se ut i hyllorna. Vi har under de senaste månaderna funderat en hel del över hylluppställning: Ska vi ha bruten eller blandad uppställning i det nya biblioteket?

Skön- och facklitteratur med Dewey-klassifikation har tidigare stått på två ”Dewey-hyllor. För ett par veckor sedan bestämde vi oss för att blanda Dewey-klassad skönlitteratur med äldre skönlitteratur, ”SAB-sviten”. Poesi, Dramatik, Spänning och Fantasy är utbrutna och förses med klartext på ryggetiketten. Skönlitteratur har inte klartext på ryggarna. Så här kan en ryggetikett se ut:

M står för Märsta. Detta exemplar har blandats med Hc/Hce.03.
För att kunna arbeta effektivt med Dewey har vi tyckt att det har varit bra att renodla det äldre beståndet: Utbrytningar såsom ”Hälsohörnan”, ”Hem & Trädgård”, ”Pedagoghyllan”, ”Miljöhyllan”, och ”EU-hyllan” togs bort för ett par år sedan. Av de gamla utbrytningarna återstår några få: ”Spänning”, ”Fantasy”, ”Lättläst”, ”Svenska för invandrare”, ”Lokalsamlingen” och ”Biografier”. Ja, de vanligaste. Just biografier har vi funderat mycket kring, och just nu tänker vi så här: Vi tar bort den gamla ”Biografihyllan” och sätter biografierna på respektive avdelning. Författarbiografier (800 och G blandat) får en egen placering och sätts upp intill skönlitteraturen. Logiskt eftersom vi redan har blandat Hc/Hce med 800. Vad vi sedan gör med biografierna inom övriga signum återstår att se. I dag tänker vi att de ska stå på respektive signum – men hur gör vi med biografierna om vi bestämmer oss för att ha blandad hylluppställning på fackavdelningen?

All facklitteratur står fortfarande på fackavdelningens första hylla, och följs därefter av det äldre beståndet med SAB-klassifikation. I början av Deweyprojektet var vi helt inställda på att ha två separata sviter, men vi ser nu att det finns nackdelar med att ha böcker inom samma ämne på två olika hyllor i lokalen (det finns även fördelar, många är positiva till att nyare litteratur står samlad på en hylla). Vi har därför bestämt oss för att titta på hur vi kan få ihop våra två sviter. Trots att vi idag enbart har ca 1 300 exemplar med Dewey-klassifikation (av totalt ca 30 000 på vux) vill vi att Dewey ska dominera Märsta biblioteks nya lokaler. Eftersom vi kommer att gallra ca 25 % av det äldre beståndet och lägga på Dewey-kod även på böcker utgivna 2011 kommer DDK-sviten att växa, samtidigt som SAB-sviten krymper.

Vi kommer att börja med att laborera med olika varianter av hylluppställningar på vår filial i Sigtuna. Sigtuna bibliotek har ett uppdaterat mindre bestånd (ca 8 600 exemplar på vux) och en planlösning som vi tror fungerar väldigt bra med blandad hylluppställning.
Avslutningsvis ett par ord till andra folkbibliotek som funderar på en övergång: Man behöver faktiskt inte ha alla svar på en gång. En övergång till Dewey är en process. Man kan ändra om det blir fel. Det är bara att sätta igång!

Anne Edborg är katalogansvarig på Sigtuna folkbibliotek.

 

Det här inlägget postades i Folk- och skolbibliotek, Gästbloggare, Hylluppställning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.