Malmö stadsbibliotek blev deweybibliotek redan 1905

Malmö stadsbibliotek tog i höstas beslut om att byta klassifikationssystem och att börja med Dewey från 2015. Då är det 110 år sedan de först gången började med Dewey decimalklassifikation. När Malmö stadsbibliotek planerades gjordes studieresor till bland andra Deichmanska biblioteket i Kristiania, nuvarande Oslo. Det hade då nyligen omorgansierats efter amerikanskt mönster och använde Dewey decimalklassifikation. Malmö tog beslut om att göra detsamma och började med Dewey 1905 då biblioteket öppnade.

1923 beslöts att byta till det klassifikationssystem för folkbibliotek som tagits fram, dvs. SAB. Under åren 1923-1925 genomfördes övergången till SAB. Biblioteket hade redan då ett bestånd på 55 000 så det tog tid. Än i dag finns det gamla böcker i magasin där deweykoden fortfarande är synlig.

Om detta kan man läsa i Malmö stadsbibliotek 1905-1946 : minnesskrift vid invigningen av det nya stadsbiblioteket av Folke Nosslin som kom ut 1946.

Malmö katalog

Malmös bibliotekskatalog från 1906

Malmö katalog 3

Malmö katalog 2

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Folk- och skolbibliotek och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Malmö stadsbibliotek blev deweybibliotek redan 1905

  1. Pingback: Dewey på Malmö stadsbibliotek | Deweybloggen

  2. Pingback: Inspirationsdag om Deweyarbete i Malmö 18/10 | Deweybloggen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.