Förenklad praxis för musikinspelningar för populärmusik mm

Dewey är ibland krångligare än funktionell. När enheten för Film, musik och spel (tidigare Avdelningen för audiovisuella medier) började klassificera med Dewey upptäckte de snabbt att musikinspelningarna tog tid att klassificera. När det gällde populärmusik, folkmusik, spirituals, gospel och icke-västerländsk konstmusik kändes det dessutom rätt onödigt att räkna och bestämma instrument i inspelningar av musik utan sång, samt att skilja på inspelningar med och utan sång.

Möjligheter till förenkling har diskuterats tillsammans med bland annat Julianne Beall från the Dewey Editorial Board. Det har också visat sig att det inte gick att hitta bibliotek i USA som använde Dewey för musikinspelningar. Vi har därför kommit fram till att det räcker att ange genre för musikinspelningar av populärmusik mm. Ett förslag om detta skickades ut på remiss via Biblist förra våren.

Ett exempel: Inspelningen Four ragas / Ravi Shankar skulle förenklat klassificeras som:
781.690954 Icke-västerländsk konstmusik från Indien

En fullständig klassifikation skulle bli:
785.58193169 Ensembler med stråkar och slagverk (785.58), tre instrument (193), icke-västerländsk konstmusik (169 – från 781.69)
Det går inte att lägga till Indien!

Den förenklade praxisen finns nu i Katalogisatörens verktygslåda – DDK-praxis

 

 

Det här inlägget postades i 700 Konst & fritid och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.