KB:s referensbibliotek – nu uppställt med Dewey

KB bytte från SAB till Dewey som klassifikationssystem 2011, men referensbiblioteket har stått kvar – uppställt efter SAB. Ett projekt för att ändra referensbiblioteket startade redan 2011, men har tagit tid att genomföra. Nu är det klart! Arbetet har utförts av personal vid de enheter som arbetar med den publika verksamheten.

Projektet hade två målsättningar:
1. Förnya referensbiblioteket. Föråldrad litteratur gallrades och ny litteratur förvärvades. Många verk som stod på hyllorna finns i digital form på nätet, några fria medans andra endast finns som betaltjänster. I den mån det var ekonomiskt möjligt ersattes tryckta verk med e-resurser. Ca 3000 volymer togs bort från hyllorna.

2. Dewey i referensbiblioteket. Eftersom KB sedan 2011 enbart använder Dewey-klassifikation har hela referensbeståndet märkts om. Metoden vi har använt har inneburit att vi arbetat med att ändra uppställningskoderna i beståndsposterna i den egna katalogen. Bibliotekets hyllista med SAB-koder mappades till Dewey-koder. Sedan ändrades beståndsposterna maskinellt av en IT-person. Etiketter skapades också maskinellt vid ändringarna i beståndsposterna. Ett steg återstår att göra och det är att via de lokala beståndsposterna ändra beståndsposterna även i Voyager, vilket kommer att göras av personal på Avdelningen för informationssystem (f.d. LIBRIS).

Tisdagen 4 april var det så dags för den stora omflyttningen av alla referensböcker. KB hade stängt på förmiddagen och ca 50 personer deltog i arbetet. Det ska påpekas att referenslitteraturen befinner sig på flera ställen i biblioteket. I stora läsesalen finns två gallerier dit inga hissar går och där det inte går att använda stora bokvagnar. Men när vi öppnade kl 12 var allt flyttat!

Foto: Jens Östman

Kungliga biblioteketKungliga biblioteket

Kungliga biblioteket

Det här inlägget postades i Hylluppställning och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.