Vad hände på Lidingö 13 april? Del 1 – hur gjorde Lidingö?

115 personer var anmälda till användarmötet/konferensen på Lidingö 13 april. Vi som deltog fick veta mycket om praktiska deweyfrågor, som hur man gör för att bli ett deweybibliotek.

Lidingö
Lotta Trosell Svender, bibliotekschef på Lidingö, berättade att starten för deras deweyprojekt var planer 2011 på ett nytt bibliotek 2014. Projektet pågick 2012-2014, men biblioteket står kvar. De har fått stöd från politikerna i kommunen för övergången. Utgångspunkt för projektet var att göra det lättare att hitta i biblioteket och förbättra tillgänglighet och skyltning. För att nå målet behövde hela biblioteket ändras till Dewey, även det äldre beståndet. Lidingö använder Book-it och behövde invänta version 7.1 för att kunna börja. De planerade även att behålla Bibliografisk service från BTJ och att få dewekoder i katalogen och medier märkta med Dewey. Det har tyvärr inte fungerat tillräckligt och Lidingö har sagt upp Bibliografisk service från 2015. Att klassificera det äldre beståndet tog tid. De hade först tänkt att köpa tjänsten från BTJ, men det visade sig bli betydligt billigare att hantera detta lokalt, genom att ta koder från LIBRIS.

Hela personalgruppen har varit involverad. Alla har deltagit i föreläsningar, studieresor och utbildning. Dewey har varit en stående punkt på personalmöten och alla hjälptes åt med att flytta om i biblioteket. Biblioteket var stängt 15-28 september 2014 och därefter var vuxenavdelningen klar.

Skyltningen är genomtänkt och utformad av Kaj Poikela, grafiker på Lidingö stads kommunikationsavdelning. Huvudklasserna i Dewey har olika färger. De var inspirerade av konstnären Maggi Appleton och försökte få kontakt med henne utan att lyckas. Det har senare visat sig att hennes illustration är utlagd med en Creativ commons licens som medger användning och ändring, men att dessa då ska använda samma licens. Lidingö utreder nu hur de kan dela med sig till andra.

Liding ikoner

DSC_0614 DSC_0615

Lidingös presentation, liksom övriga presentationer från konferensen, finns på KB:s webb.

Läs mer om Lidingös deweyprojekt 

Det här inlägget postades i Folk- och skolbibliotek, Hylluppställning, Möten & konferenser och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.