Vad hände på Lidingö 13 april? Del 2 – Barn & ungdomar

Både Lidingö stadsbibliotek och Sigtuna kommuns bibliotek har ställt upp facklitteraturen på barnavdelningarna efter Dewey decimalklassifikation samt märkt om skönlitteraturen med klartext. På huvudbiblioteket i Märsta var barnavdelningen klar vid invigning av det nya biblioteket januari 2014, medan vuxenavdelningen fortfarande har kvar SAB för det äldre beståndet. På Lidingö gjordes barnavdelningen efter vuxenavdelningen och klar i december 2014.

Facklitteratur
Linnea Rodin  berättade om hur man gjort i Sigtuna. De valde att enbart använda de översta tre siffrorna från Dewey, men att anpassa skyltar så att de informerade även om mer specifikt innehåll. Efter deweykoden finns ett litet ”j”, tex 750j.

Ingrid Brorström berättade att  även Lidingö har valt att lägga in ett litet ”j” efter koden, och att man huvudsakligen har de tre översta siffrorna från Dewey, men ibland något längre. Barnavdelningen gjordes efter vuxenavdelningen var klar och de utgick ifrån hyllistan för vuxen, men anpassade efter barns behov. För att undvika så många knubbar har man gjort knubbar med ”deweyspann”

Sigtuna290j

Sigtuna 290j

Lidingö 500j

Lidingö 500j

 

Skönlitteratur
Både Sigtuna och Lidingö har valt att skriva ut målgruppens ålder i klartext för att ersätta Hcf och Hcg. Båda har valt ”Från 6 år”, ”Från 9 år”.  Arbetsgruppen för Dewey har arbetat med ett förslag till nationell standard för märkning av skönlitteratur som haft ”Barn” och ”Mellan” istället. Fördelar och nackdelar med de två modellerna diskuterades på konferensen. Lidingö och Sigtuna rapporterade att det fungerat bra på biblioteken. Arbetsgruppen för Dewey kommer därför  att se över förslaget.

En skillnad är hur ungdomsböcker märks. Lidingö har valt att skilja på ”Från 11 år” och ”Unga vuxna”, medan Sigtuna enbart har ”Ungdom”. De presentationer som Ingrid och Linnea höll finns på KB:s webb

Lidingö från 6 år

Lidingö från 6 år

Sigtuna från 9 år

Sigtuna från 9 år

Det här inlägget postades i Folk- och skolbibliotek, Möten & konferenser och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.