Dewey på Malmö stadsbibliotek

Malmö stadsbibliotek började under april att klassificera och ställa upp nyinköp efter Dewey. Detta 110 år efter Malmö stadsbibliotek började med Dewey för första gången och 90 år efter att man slutade med Dewey till förmån för det nya nationella klassifikationssystemet SAB. Se tidigare blogginlägg om det historiska.

Lidingö stadsbibliotek gjorde om hela vuxenavdelningen på en gång. Malmö stadsbibliotek är ett stort bibliotek med två sammanbundna huskroppar, dvs. tre hus som är i fyra våningsplan. Både den stora mängden böcker och husens och rummens arkitektoniska begränsningar gjorde att projektgruppen till slut bestämde sig för att placera hyllor med nya böcker på varje avdelning för facklitteratur för vuxna. Tanken är att deweyhyllorna växer och att SAB-hyllorna minskar och att det inte ska behöva göras stora omflyttningar. Hittills har cirka 5500 exemplar blivit märkta med Dewey.

Malmö_2vån

 

Avdelningen Balagan för barn i mellan åldern, har börjat ställa upp efter Dewey och planeras bli klar i sommar. Barnavdelningen, för mindre barn, kommer däremot inte att använda Dewey som uppställningssystem. Barnavdelningen ska byggas om och kommer sedan att ställa upp efter cirka 15 huvudkategorier som personalen tagit fram tillsammans med skolklasser. Från september kommer nyinköp på barnavdelningen klassificeras med Dewey, men ställas upp efter kategorier i klartext.

Skönlitteraturen väntar Malmö med.

Tydlig skyltning behövs i ett bibliotek. Malmö har inspirerats av Lidingö stadsbibliotek och behållit färger för att visa olika avdelningar i Dewey, men avstått från ikoner. Färgerna följer hyllorna.

Deweyböcker 2 Malmö juni

 

Malmöskyltning

Det här inlägget postades i Folk- och skolbibliotek, Hylluppställning och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Dewey på Malmö stadsbibliotek

 1. Kalevi Lehtonen skriver:

  Ett minne blott: Undertecknad fungerade under hösten 1995, utskickad av KB, som Nordisk utbytestjänsteman i Tammerfors Universitetsbiblioteket. Biblioteket utnyttjade Dewey redan då, alltså i förra årtusendet. Även katalogiseringen var på digital bas. Det kändes mycket progressivt i jämförelse med min arbetsgivare KB, som fortfarande hade kortkataloger.
  SAB hade Tammerfors UB aldrig haft gentemot Åbo Universitetsbibliotek, som antagligen har det fortfarande.

 2. Kalevi Lehtonen skriver:

  Att granska en kommentar, det tar en riktigt lång tid.

  • Harriet Aagaard skriver:

   Ack ja den svenska sommaren och semestrar, tjänsteresor mm. Beklagar att jag missat att godkänna din intressanta kommentar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.