Vindelns bibliotek går över till Dewey – Astrid Wolff Feychting gästbloggar

AstridInom Umeåregionens bibliotek arbetar vi nu för fullt med att gå över till DDK i de sex kommuner som ingår i samarbetet. All bibliotekspersonal har fått en övergripande Deweyintroduktion och de olika biblioteken arbetar i sin egen takt med märkning och omflyttning. En av kommunerna är Vindeln, ca 55 km nordväst om Umeå, vid Vindelälven. Vindelns kommunbibliotek är ett integrerat folk- och skolbibliotek, beläget i kommunens högstadieskola, Renforsskolan. Biblioteket har ungefär 33 000 volymer. (Vindelns bibliotek blev för övrigt hösten 2014, som första folkbibliotek i Norrland, ett meröppet bibliotek).

Facklitteraturen på Vindelns bibliotek har inte varit uppställd i en strikt SAB-svit, utan är grupperad i tolv olika avdelningar: Ord, ton och bild, Livsåskådning, Ekonomi och samhälle, Djur och naturvetenskap, Historia och geografi, Idrott, lek och spel, Språk, Hem och hantverk, Pedagogik, Teknik och matematik, Jakt och fiske, Kropp och själ.

I Vindeln började man arbeta praktiskt med Deweyövergången i maj 2015. Åza Sjöstam, bibliotekarie och vikarierande biblioteks- och kulturchef, berättar:

”I början gick mycket av tiden åt till att fundera över och bestämma vilka lappar vi skulle ha på böckerna, eftersom vi har våra egna avdelningar. Det landade vid egna utskrifter i Word, där vi fyller i koderna och har förtryckta avdelningsnamn. På böcker från Adlibris som redan har Deweykod, har vi avdelningslappar utan kod att klistra på. Vi går nu igenom avdelning för avdelning och Deweymärker i takt med hur långt katalogansvariga på Umeå stadsbibliotek hunnit med konverteringen av den gemensamma katalogen i Umeåregionen. Vi har hunnit klart Språk, Livsåskådning, Ekonomi och samhälle, Djur och naturvetenskap (nästan), Historia och geografi (påbörjad). Klar även med A och B på Ord, ton och bild. Fram till 15 november har vi haft hjälp med klistrandet av lappar av en arbetspraktikant. Vid bokmötena när vi beställer faktaböcker försöker vi bestämma kod för att kunna meddela den till Adlibris, annars måste böckerna märkas om när vi får dem och det känns onödigt. Ibland går det bra att välja kod (eller hur den ska kortas) ibland inte, då kan man få desperata lappar i böckerna”.Hjälp åza

Astrid Wolff Feychting, katalogansvarig för Umeåregionens bibliotek

 

 

Vindeln 300Vindeln SpråkVindeln serier

Det här inlägget postades i Folk- och skolbibliotek, Gästbloggare, Hylluppställning och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.