Dewey på folkbibliotek – 2016

2014 gjordes en undersökning av vilka klassifikationssystem som användes på svenska bibliotek. Den visade att få folkbibliotek använde Dewey. Under åren som gått sedan dess har flera folkbibliotek bytt från SAB till Dewey och det behövdes en ny undersökning. Under april 2016 skickades en enkät ut till svenska folkbibliotek. 80% svarade på enkäten. Av dessa använde 12% Dewey eller en kombination av Dewey och SAB. Eftersom de flesta bibliotek har kvar SAB under en lång tid kan det räknas som att använda Dewey.

 

Deweyfolkbibliotek
Enkäten ställde frågor om:

  • vilket klassifikationssystem som användes
  • vilket hylluppställningssystem som användes för facklitteratur på barn- och vuxenavdelningar
  • vilket hylluppställningssystem som användes för skönlitteratur på barn- och vuxenavdelningar
  • att vara/bli ett Librisregistrerande bibliotek

En hel del kommentarer kom in. En del av dessa rör uppställning efter klartext, t.ex. som kommentar till frågan om varför man inte bytt till Dewey: ”Vi väljer klartext istället”. Bibliotek har svårt att hinna med alla arbetsuppgifter och flera bibliotek väljer därför att koncentrera sig på uppställning i biblioteket istället för att byta klassifikationssystem. Det kan dessutom kännas tryggt att behålla SAB i katalogposterna om man vill ställa upp biblioteket efter ett nytt klartextsystem. De bibliotek som hämtar katalogposter från Libris eller BURK kommer att fortsätta att få  poster med klassifikation i Dewey eller SAB även om man beslutar sig för ett annat hylluppställningssystem.

SAB är dock ett klassifikationssystem som inte utvecklas. SAB finns fritt tillgänglig som PDF, men utvecklas inte vidare. Hur länge kan det då fortsätta att vara ett aktuellt klassifikationssystem?

Många andra intressanta kommentarer finns med i rapporten Dewey på folkbibliotek 2016

Än så länge har få bibliotek konkreta planer om ett byte till Dewey – hela 87% av de som ännu inte har bytt har heller inga planer om ett byte.

Deweyplaner folkbibliotek 2016

Det här inlägget postades i Folk- och skolbibliotek, Hylluppställning, Statistik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.