29 september öppnade Lidingö stadsbibliotek med vuxenavdelningen uppställd efter Dewey decimalklassifikation. Arbete pågår nu med att även göra om barnavdelningen efter Dewey.
Skönlitteratur och vissa medietyper har istället fått märkning i klartext.
Lidingö startade sitt Deweyprojekt våren 2012 och gjorde en grundlig förstudie med målet att ”Ta fram underlag och tidsplan för ett eventuellt framtida införande av DDK på
Lidingö stadsbibliotek som fungerar tillsammans med bibliotekets verksamhet.” Målet var alltså att ändra hela beståndet. Lidingö valde efter diskussion med BTJ att timanställa två bibliotekarier för att lägga in deweykoder i retroaktivt i katalogen. Detta gjorden våren 2014. Deweykoderna har tagits från Libris. När endast maskingenererade koder har funnits har kvaliteten bedömts och koderna har ändrats vid behov. Det är medier på öppen hylla som ändrats. Både öppet magasin och källarmagasin är än så länge kvar i SAB. Märkning av medierna påbörjades i maj och omflyttning i biblioteket har gjorts när biblioteket var stängt under två veckor.
En viktig fråga för Lidingö har varit att göra det lättare att hitta i biblioteket: ”För att göra det lättare för dig att hitta i biblioteket har vi gjort en omflyttning av böcker och andra medier och förbättrat skyltningen” (se vidare på Lidingös hemsida ). En viktig del är tydlig skyltning med färgkodning av deweysystemet.
Projektledare Amelie Sarlin var inte på plats när jag besökte biblioteket 2 oktober. Jag träffade istället Ingrid Brorström som ingår i projektgruppen.