Hur har det gått i Sigtuna? Återbesök på Märsta bibliotek

Sigtuna folkbibliotek var pilotbibliotek när jag arbetade med en utredning om Dewey för folk- och skolbibliotek. Biblioteken i Sigtuna började med klassificering och uppställning av nya böcker med Dewey från januari 2012. Flera blogginlägg behandlar biblioteken i Sigtuna.

I januari 2014 fick huvudbiblioteket i Märsta nya lokaler. Jag var med på invigningen, men har därefter inte haft möjlighet att besöka Märsta bibliotek eller övriga bibliotek i Sigtuna kommun. Vad har hänt under åren som gått?

25 juni var det äntligen dags. Jag träffade bibliotekschefen Sherrie Rahimi-Moghaddam samt Jenny Mattsson och Sara Lynghaug.

Vid flytten till nya lokaler blev barnavdelningen omgjord till Dewey samt klartext för skönlitteratur, men vuxenavdelningen hanns inte med. Idag har även vuxenavdelningen fått deweykoder för fack samt klartext för skönlitteratur samt för andra medietyper som film.

Sigtuna har bibliografisk service från BTJ men märker fortfarande ryggar själva enligt BTJ’s hyllista. Den fungerar bra, men ibland blir det onödigt långa koder. Alla de fyra biblioteken i Sigtuna använder samma hyllkod – det blir enklast så. BTJ har numera oftast deweykoder i katalogposterna, men de kollas mot Libris och andra kataloger. BTJ’s koder är inte alltid korrekta eftersom de är maskingenererade. Jenny Mattson gick KB’s klassifikationskurs 2016 och kan bedöma koder och själv klassificera.

En del saker har ändrats under åren. Biografier placerades först tillsammans med sitt ämne, men användarna ville kunna hitta en biografi oavsett ämne, så nu står biografierna samlade igen.

Biografier placeras på den den person det handlar om.
Just nu står alls deweykoder under 290 efter författaren, men arbete pågår med att ändra till sortering efter deweynummer.
Sara och Jenny
Det här inlägget postades i Folk- och skolbibliotek, Hylluppställning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.