Den svenska översättningen av Dewey decimalklassifikation är tillgänglig som webbtjänst, Svenska WebDewey. Ett abonnemang behövs, men utan kostnad för det enskilda biblioteket. Skicka e-post till dewey@kb.se eller skriv en kommentar nedan om du önskar ett abonnemang.
Ange:
Bibliotekets namn
Sigel i Libris om ni har en sådan
Kontaktperson
Kontaktpersonens e-postadress
Inloggningsuppgifter kommer per e-post inom ett par dagar.
Svenska WebDewey innehåller en blandad översättning av Dewey där vissa delar översätts till svenska, medan andra kvarstår på engelska. I valet av vad som ska översättas följs SAB:s nivå genom att de Deweyklasser som har mappats till SAB-klasser i konverteringstabellen översätts. Vi har också översatt alla klasser ur den förkortade utgåvan av Dewey. Översättningen kommer att utökas efter behov.
I Svenska WebDewey finns både den 22:a upplagan och den 23:e upplagan tillgänglig. Vilken upplaga man befinner sig i signaleras av färgen, grönt står för den 22:a och orange/terrakotta för den 23:e. Grundinställningen är den 23:e upplagan, och man kan växla till den 22:a uppe till höger.
Pingback: Hur lär man sig Dewey? | Deweybloggen
Hej!
Tack för givande seminarium om Dewey för folkbibliotek igår!
Önskar nu inloggningsuppgifter till Svenska Webdewey 🙂
Gäller Täby bibliotek.
Med vänlig hälsning,
Lena Fahle
Täby bibliotek
Hej!
Härmed önskemål om inloggningsuppgifter till Svenska Webdewey.
Gäller Nacka Bibliotek.
Själv arbetar jag på bibliotek Nacka Forum.
I Nacka är vi tre kommunala bibliotek samt tre i privat drift.
Utgår från att vi har en inloggning?
Vänligen,
och tack för en skickligt genomförd endagskurs i Dewey 🙂
Hej!
Ansöker om inloggningsuppgifter till WebDewey för vårt skolbiblioteks räkning:
Internationella Engelska skolan i Halmstad
Jonna Sikmar, skolbibliotekarie
Hej,
Tycker att inloggningen till Svenska WebDewey bör vara IP-styrd och inte via lösenord. Då skulle den kunna användas på ett mycket mer effektivt sätt, exempelvis i informationsarbetet på biblioteken. Idag fungerar den enbart som ett arbetsredskap för katalogisatörer och andra bibliotekarier. Jag meanar att redskapet skulle kunna vara mycket mer än så. När man snabbt vill veta vilken avdelning ett visst ämne hamnar inom, exemplevis, är det alldeles för klumpigt att behöva logga in med användarnman och lösenord.
Det fungerar visserligen om man alltid har Svenska WebDewey uppe och ser till att vara inloggad, men det lite klumpigt. Jag tar din fråga vidare och återkommer till dig.