Anpassningar till Dewey i Libris

Gäst i bloggen, Christer Larsson, om anpassningar till Dewey i Libris

Från och med 1 januari 2011 har Kungliga biblioteket och flertalet forskningsbibliotek gått över till att klassificera med Dewey decimalklassifikation i Libris. Flertalet folkbibliotek katalogiserar fortfarande med SAB.

I Libris finns det tre sätt för en post att få Dewey-kod. Antingen sätts de manuellt eller följer med i importerade katalogposter. Dewey-koder och SAB-koder kan även maskingenereras utifrån en konverteringstabell där en post med SAB-kod får Dewey-kod (och tvärt om) tillagd i posten. Det senare gäller enbart vid postöverföring via Libris batchexport.

För att de maskingenererade klassningarna skulle slå igenom retoraktivt i Libris webbsök och finnas på alla poster med klassning i Libris krävdes en hel del arbete i Libris-systemet. Först gjordes ett indexeringsarbete för att ta bort sökvillkor som hindrar de maskingenererade SAB-koderna att bli sökbara. Sedan laddades hela databasen om för att de maskingenererade koderna skulle slå igenom. Totalt tog arbetet ca 4 veckor.

Resultatet av arbetet i Libris är att även en stor del äldre Librisposter nu har berikats med sökbara Dewey- och SAB-koder. Förutsättningen är att den post som katalogiserats i – eller importeras till- katalogiseringsklienten Voyager är försedd med antingen en Dewey-kod eller en SAB-kod. Då skapas automatiskt en motsvarande klassifikationskod (Dewey eller SAB) vid den nattliga överföringen till webbsök.

I några fall skiljer sig de båda systemen åt så pass mycket att det inte har varit möjligt att få en tillräckligt väl fungerande mappning och således stämmer inte alltid de maskingenererade koderna. Detta gäller framför allt skön- och barnlitteratur. Annars spelar det alltså inte i praktiken någon roll vilket klassifikationssystem man använder vid sökning.

I Libris webbsök finns sedan tidigare också möjlighet att avgränsa på ämne genom SAB-kategorier. Maskingenereringen av klassifikationskoder (Dewey och SAB) medför att posterna numer normalt alltid får dubbla koder vilket gör att kategorierna i princip blir klassifikationsoberoende för en användare. Något mer arbete med gränssnittet i Libris är därför inte inplanerat.

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.