Ett år med Dewey i Sigtuna – Maria Jansson gästbloggar

Det har varit ett spännande och händelserikt år för folkbiblioteken i Sigtuna kommun. När vi först fick veta att vi skulle införa Dewey, eller DDK som vi säger till vardags, fanns en spänd förväntan bland personalen. Något nytt! Efter genomförda utbildningar för all personal med Harriet Aagaard har det bara rullat på. Vi har inte tagit ut några problem i förskott utan hanterat dem när och ifall de dyker upp. De flesta problem har faktiskt bara funnits i våra huvuden.

En av de svårare delarna är att tänka enligt DDK eftersom SAB finns i ryggraden. Bra skyltning är alltså viktigt, både för bibliotekets besökare, men även för personalen. Ju fler böcker som köps in, desto fler koder att lära sig.

Från början tänkte vi avvakta med att DDK-klassa barnlitteraturen, men så var det en klok bibliotekarie ur personalen som sade att ”klarar man att DDK-klassa barnlitteratur i resten av världen så borde väl vi också klara det”. Såklart vi kan. Vi började genast med facklitteraturen eftersom den inte stod uppställd efter SAB utan ämnesområde (hästar, religion, historia, Amerika etc). Det gjordes en översikt för vilket ämnesområde som hör hemma under vilken DDK-huvudklass. Sedan flyttade vi om. Inga ändringar behövdes göras i katalogen då placeringen fortfarande är densamma. Hästar står fortfarande på hästar. Däremot har vi gjort mer på området skyltning: tydliga stora skyltar på varje hyllgavel.

Något som vi under resan gång har diskuterat är hur bokryggarna ska se ut. Vad som ska synas på etiketten? Hur lång DDK-kod? Ord i klartext så som Biografi, Spänning, Fantasy? Vilket bibliotek som boken hör hemma på? Författare m.m. Vi införskaffade etikettskrivare under hösten och har testat flera olika varianter.

Att vi är ett pilotbibliotek för DDK väcker intresse och nyfikenhet runt om i bibliotekssverige. Vi har börjat ta emot studiebesök och för förfrågningar om fler.

Vi ser fram emot nästa år och de utmaningar vi står inför. En god jul önskar vi Deweybloggens läsare!

Fackböcker för barn

Det här inlägget postades i Folk- och skolbibliotek, Gästbloggare, Hylluppställning och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.