Deweykurser våren 2016 – nyheter

Under våren kommer två ordinarie deweykurser att ges. Båda har ett något förändrat upplägg jämfört med tidigare kurser.

Jag tror att det är bra med kortare kurser med möjlighet till reflektion mellan kursdagarna eller varför inte en kurs som sträcker sig över en längre tid? Det är inte så praktiskt för deltagare med långa resvägar att resa flera gånger. Tur att Internet finns!

Introduktionskurs i Dewey 24 februari
Vad kan man egentligen förvänta sig av en introduktionskurs? Ska den passa för olika typer av deltagare? Hinner man lära sig tillräckligt mycket på en dag??

Än så länge fortsätter introduktionskursen att omfatta en dag, men avsnittet om sökning i WebDewey har lyfts ut. Istället får deltagarna i uppgift att titta på filmen om sökning i WebDewey samt sökuppgifter att lösa. Svenska WebDewey är gratis för svenska bibliotek och kan användas till mycket annat än för att klassificera medier.

På så sätt skapas mer tid att prata om deweysystemet. Jag hoppas att detta kommer att passa både personal på folkbibliotek som är på väg att byta klassifikationssystem och för ny personal på universitetsbibliotek som redan använt Dewey i flera år.

Anmälan till introduktionskursen

Fördjupningskurs i Dewey 12-14 april
Det är tufft att lära sig klassificera med Dewey. Många regler, mycket att läsa, mycket att förstå. Deltagare har ofta kommit med olika ingångskunskaper, från att veta mycket lite till att ha klassificerat under en tid. Det gör att olika moment i fördjupningskursen uppfattas och uppskattas olika.

Kursen ändras nu till att starta med ett introduktionspaket i förväg. Deltagare kan då lägga olika stor vikt vid hemuppgiften – allt efter de egna förkunskaperna.

Del 1 – inför kursstart
– Film som ger introduktion till deweysystemet
– Film om sökning i WebDewey
– Enkla övningar

Del 2 – 12-14/4 i Stockholm
– Nummerbyggnation
– Regler för val av nummer
– Tabeller
– Mer om nummerbyggnation
– Egna övningar

Det finns redan idag tre filmer om Dewey: Introduktion till Dewey i Sverige, Introduktion till deweysystemet, Svenska WebDewey. De två första filmerna kommer att uppdateras inför kursen.

Anmälan till Fördjupningskursen

 

Det här inlägget postades i Utbildning, WebDewey och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Deweykurser våren 2016 – nyheter

  1. Pingback: Deweykurser hösten 2016 | Deweybloggen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.