Sigtuna folkbibliotek – Maria Jansson gästbloggar

Jag heter Maria Jansson och kommer att gästblogga här på Deweybloggen. Jag är bibliotekarie på folkbiblioteken i Sigtuna kommun, där man som ett av de första folkbiblioteken i Sverige har börjat gå över till Dewey. Jag kommer att skriva om vad vi har gjort, hur vi tänkt och vad vi kommer att göra när det gäller övergången från SAB till Dewey.

Alla folkbiblioteken i kommunen har upprättat en Deweyhylla där man placerar sina nya vuxenböcker. Även nya böcker på andra språk placeras där. Vi har gjort en hänvisningssknubb till Deweyhyllan på respektive språks avdelning. BTJ har skapat hyllistor som vi använder för huvudklass 200 (religion) och 500 (naturvetenskaper).

Vi startade med att alla böcker utgivna 2012 skulle ha Deweyklassifikation. Till en början använde vi enbart de övergripande tio huvudklasserna, men i maj beslöt vi att använda de hundra huvudklassernas avdelningar som hyllsignum: 800 finfördelades i 810 (amerikansk litteratur på engelska), 820 (engelska och fornengelska litteraturer), 830 (tyska och besläktade litteraturer) osv. Ett undantag blev svensk skönlitteratur, övrig nordisk skönlitteratur, slavisk och baltisk skönlitteratur och indoarisk skönlitteratur där vi använde en fyrsiffrig kod som hyllsignum t.ex. 839.7 (övrig nordisk litteratur). Det har blivit en del retroaktivt arbete med att finfördela huvudklassen på bokryggen då många böcker som blivit märkta med enbart huvudklass blivit utlånade.

Alla nya böcker finns inte alltid i Libris, och därför måste vi ibland vänta på Deweykoden. När den situationen uppstår får boken en tillfällig märkning så att den kan lånas ut tills vi får korrekt Deweykod.

Under hösten ska vi arbeta med att ta bort 2012 från bokryggarna och enbart använda Dewey-koden, förutom på Spänning, Fantasy och Biografier som ska markeras med kod + text så att de lättare går att hitta i hyllan. Vi ska även börja arbeta med 2011-års böcker, vilket kommer att gå något lättare än 2012-års böcker då alla Deweykoder finns klara i Libris. Vi behöver alltså inte vänta på att koder ska bli klara.

Det här inlägget postades i Folk- och skolbibliotek, Gästbloggare, Hylluppställning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.