EDUG – European Dewey User Group 2014

21-22 maj hölls årets möte i EDUG i Reykjavik. EDUG står för European Dewey User Group och startades 2007 för att samla europeiska synpunkter och önskemål gällande Dewey. På det första mötet startades tre arbetsgrupper: 340 (juridik), 370 (utbildning) och IT. Senare tillkom 930 (arkeologi). Genom arbete i grupperna har förslag på förändringar i Deweysystemet fått större genomslag än om ett enskilt land gjort ett förslag. 2014 är endast IT-arbetsgruppen aktiv. Det finns många IT-relaterade frågor när det gäller översättningsverktyget, webDewey, hur slutanvändare ska kunna utnyttja deweyklassifikation för ämnessökningar, åtkomst till Dewey som länkad data, mappningar mellan olika vokabulär och klassifikationssystem mm. Mappningar blir ett allt viktigare verktyg för biblioteken och på mötet beslöts att mappningsfrågor skulle ingå i IT-arbetsgruppen. Det blir mest praktiskt eftersom det är samma personer som arbetar med mappningar som med andra IT-relaterade frågor. Olika teorier om hur mappning mot Dewey ska gå till skapade heta diskussioner.

Medlemmar i EDUG är nationalbibliotek och andra bibliotek och institutioner. Nytt för i år är att även enskilda personer kan bli medlemmar. Medlemskap är gratis. Från Sverige är KB, KTH, Stockholm universitetsbibliotek, Linköpingsuniversitetsbibliotek och Umeå universitetsbibliotek medlemmar. Mer om medlemskap finns på EDUGs hemsida

I år deltog endast två personer från Sverige. Förutom mig var det Helene Stenman från Umeå. Helene är också medlem i Arbetsgruppen för Dewey.

På årsmötet valdes en ny styrelse:
Ordförande
Harriet Aagaard
Kungl. biblioteket

Vice ordförande
Caroline Kent
The British Library

Sekreterare
Elise Conradi
Nasjonalbiblioteket, Norge

Visning av Islands nationalbibliotek för EDUG medlemmar.

Visning av Islands nationalbibliotek för EDUG medlemmar.

Det här inlägget postades i Möten & konferenser och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.