Användarmötet för Dewey 10 april 2014

81 personer var anmälda, men sjukdomsfall även bland presentatörer gjorde att vi blev cirka 75 personer. Vi råkade även ut för ljudproblem (som hörsalen inte haft tidigare), men trots detta är jag själv nöjd med dagen. Tack alla som bidragit till användarmötet!

Under dagen behandlade allt från hur många bibliotek som använder Dewey, hur olika folkbibliotek planerar och arbetar med en övergång, hur BTJ stöttar sina kunders övergång och andra praktiska frågor till mer specifika frågor om deweyklassfikation och nummerbyggnation.

En preliminär nationell standard för ryggmärkning av skönlitteratur för barn- och vuxenmedier presenterades. KB och BTJ samarbetar om att komma fram till en nationell standard som vi hoppas ska bli klar före sommaren. Även en standard för hur man i ryggmärkning ska särskilja fackböcker för barn- och ungdomar behövs. På förslag är ett litet j, vilket Märsta bibliotek i Sigtuna redan börjat med ”j”, t. ex. 500j.

Bo Jernberg från Linköpings universitet pratade om QR-koder i biblioteket. Linköping använder dem mest för att studenterna enkelt ska kunna hitta och låna om böcker, men de kan också användas för att hjälpa studenter med krångliga sökningar i bibliotekskataloger, som sökning på trunkerade deweykoder.
QRddct77934 Den här QR-koder leder till en sökning i Libris på poster som börjar med 779.34

 

Maria Gullberg från Malmö högskola presenterade den jämförelse hon gjort mot bibliotekets hyllista och den förkortade Dewey. Hennes slutsats var att det stort sett skulle fungera bra att använda den förkortade Dewey för som hyllkod istället för att underhålla en egen hyllista. I Libris nya katalogiseringsverktyg, som planeras bli klart i höst, kommer det att bli möjligt att få förslag till hyllkod från den förkortade Dewey när man ska lägga på bestånd. OCLC har meddelat att det API som gör det möjligt snart kan levereras för testning.

Dagens besvikelse var att Niklas Lindström, systemutvecklare på KB och expert på länkad data, inte kom på grund av sjukdom. Jag hoppade in som stand-in, men kunde verkligen inte förklara vad länkad data är och hur det fungera lika bra som Niklas. Titta istället på den filmade presentation han nyligen höll i Malmö.

Presentationer från föreläsningarna finns på Användarmötets sida på KBs webb. Där finns också filmen med Niklas.

 

Bo Jernberg pratar om QR-koder

Bo Jernberg pratar om QR-koder

 

Det här inlägget postades i Hylluppställning, Möten & konferenser och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.